CÉLPONTBAN

A KOMMUNISTA NÓMENKLATÚRA

2019. december 05. 09:16 - Kiss-Dobos László

1996. szeptember 18-án Orbán Viktor, akkor még csak potenciális miniszterelnök beszédet mondott a Parlamentben, az akkor regnáló Horn Gyula miniszterelnök elhangzott beszámolójával kapcsolatban. Ebben a beszédben keményen odamondott Horn Gyulának a régi, kommunista nómenklatúra gazdasági hatalom átmentésével kapcsolatban.

Miért érzik úgy sokan ebben az országban, hogy a régi világ szele lengedez a közéletben? A válaszunk erre a kérdésre az, hogy a kulisszák mögött befejeződött annak a kapcsolatrendszernek vagy nómenklatúrának a helyreállítása, amely 1990 előtt behálózta, uralta, irányította és bizony tönkretette Magyarországot. Különösen erős ez a hálózat az állami tulajdon szétosztásában és a társadalom irányító pozícióinak megszerzésében. Amiképpen a régi szép időkben az államosításkor, most a magánosításban.”

Ebben az írásban egy ilyen 1990 előtti kommunista nómenklatúrához tartozó személy meggazdagodásáról lesz szó, aki az állami tulajdon szétosztását, saját magánosításába vétellel alapozta meg. Persze tudom, hogy ennek a hatalomátmentésnek a legeklatánsabb példája Gyurcsány Ferenc lenne, csakhogy jelenleg ő egy döglött oroszlán, még akkor is, ha Orbán Viktor a Fidesz XXVIII. kongresszusán többfejű sárkányt szeretne csinálni belőle – „egy Gyurcsányból két Gyurcsány lett; az egyik idehaza, a másik pedig Brüsszelben gáncsolja a magyarok ügyét” – és döglött oroszlánba rúgni, nem vall nagy bátorságra, ráadásul az ő meggazdagodásának történetét még hatalma tejében megírtam (2005-2008), amikor nem volt döglött és fogatlan oroszlán.

Ezek okán aztán számomra nem marad más, mint megírni Orbán Viktor családja meggazdagodását.

✽ ✽ ✽

oban_gyozo.jpgOrbán Győző és Gyurcsány Ferenc indulása között az a különbség, hogy Gyurcsány maga igazít el ebben minket. „volt tudásom és kapcsolatom, ám egy valamit nem tudtam: mit vegyek meg ebből az őrült nagy vagyonból.” (Gyurcsány Ferenc: „De akkor ki vagyok én?” Népszabadság 1996. szeptember 21.) De mivel tudjuk a vásárláshoz némi pénz is szükségeltetik, Gyurcsány 2002. december 7-én a Népszabadság hasábjain azt is megmondja, hogy az induláshoz szükséges pénz, második felesége örökségének, egy pécsi ingatlannak az eladásából származott. Nos ezek azok, miket Orbán Győző esetében nem ismerünk.

Orbán Viktor édesapja, Orbán Győző, aki 1966 óta, mint az MSZMP tagja és alapszervezeti agitációs és propaganda titkár eredményes ideológiai harcot folytatott a munkásosztályt kizsákmányoló kapitalista és imperialista nézetekkel szemben.

Aztán 1976-tól a Dolomit Kőbányászati Vállalat igazgatója lett, amikor jött a gengszterváltozás, és mint a régi, kommunista rendszer nomenklatúrájának tagja, vesztesként került ki az ideológiai csatából, de minden megmaradt erejét és befolyását arra használta fel, hogy legalább a gyakorlati utóvédharc győztese legyen. Így aztán legyőzte a káros ideológiai harcot folytató agitációs és propaganda titkárt, és immár igen sikeresen zsákmányolta ki a Dolomit Kft.-ben az elárvult és elárult munkásosztályt.

dolomit_vallat.jpg

A Dolomit Vállalat céginformációja szerint a vállalat irányítási formája a dolgozók küldöttgyűlése által irányított. Ezért aztán a vállalat dolgozói küldöttgyűlése 1991. szeptember 24-én úgy döntött, hogy a 1992. január 1-jével korlátolt felelősségű társasággá alakulnak át. Az átalakulással elérni kívánt gazdasági cél: a vállalat szervezetének, üzleti tevékenységének megfelelő, rugalmasabb formában való működésének elérése. A dolgozók vagyoni érdekeltségének növelése, a privatizáció elősegítése. A újdonsült vállalkozásért egy külföldi cég és a korábban Századvég néven futó Centrum Kft. versengett, ami pályázata azért is érthetetlen volt, hiszen könyvkiadás volt a tevékenységük, viszont tulajdonosai között találjuk Kövér Lászlót, Kövér Szilárdot, Simicska Lajos, Schlecht Csabát és Orbán Viktort. A Centrum azonban veszít, mert az osztrák pályázó jóval többet ajánl a cégért. A Dolomit Kft. azonban mégsem lesz az osztrákoké, mégiscsak sikerül magyar tulajdonban tartani, mivel az eladásra kerülő cégek dolgozóit elővásárlási jog illeti meg. A bánya így Orbán Győző és társai tulajdonába kerül.

centrum.jpgÍgy aztán az idejét múlt, korszerűtlen szocialista vállalat átalakult korszerű vállalkozássá egy kft.-vé. Bár az állami vállalat korábbi pénzbeli jegyzett tőke 54,8 millió forint volt, az átalakulás tervezete szerint már csak 35 millió jegyzett tőkéje lett volna, a valóságos átalakulásra ez már csak 25 millióra olvadt, az is csak 2,9 millió kápéra és 22,1 millió apportra. De jó lenne tudni, hova lett a hiányzó 29,8 + 22,1 apport = 51,9 forint? Vajon kinek és kiknek a zsebébe landolt? Az igazgató a 25 millió forint névértékű részvényből 9 millió 70 ezer forintnyit szerez meg, azaz a tulajdon mintegy 36 százalékát. Hogy honnan volt erre pénze, az örök titok marad, mert Orbán papa erről nem számolt be, mint Gyurcsány. Az És Fiúk a bányában írása szerint, a Fidesz az MDF-fel közösen mintegy másfél milliárd forintra tett szert az államtól ingyen kapott Tiszti Kaszinó eladásakor. Az ÉS cikke szerint Orbán Viktor és Kövér László "zavaros beszámolót adott a pénzügyekről", és arról is írtak a hetilap szerzői, hogy a pénzt a Fideszhez közel álló cégek között osztották szét. Többek között a Fidesz Lendvay utcai székházába bejelentett FICO Kft. (Cg. 01-09-068591), amelynek jegyzett tőkéje a kezdeti egymillió forintról az eladással egyidejűleg emelkedett meg 150 millióra és a még említésre kerülő Quality Invest Rt.-hez.

A Dolomit Kft. tulajdonosai között találjuk még 1992. augusztus 25-től 1992. október 6-ig a gánti Karbonát Kft.-t és a Szikla Bt.-t. Az előbbinek tulajdonosai a Dolomit Vállalat, Orbán Győző, Fehér Sándor, Schuller József és Pluhár László, az utóbbinak csak a beltagját ismerjük, Schuller Józsefet, továbbá 1992. szept. 8-tól Fehér Sándor, Mézner Antal, Schuller József gánti, Pluhár László zámolyi lakosokat.

schlecht_csaba.jpg

Az érdekesség, hogy a felügyelő bizottsági tagok között ott találjuk Schlecht Csabát, aki igen sikeresen adott el összesen 16 Fideszhez közeli, de nagy, több száz milliós köztartozással rendelkező céget, melyek eladásuk előtt egy héttel még Simicska Lajos és Kövér Szilárd (Kövér László testvére) tulajdonában voltak, két nem létező személynek, úgymint egy Kaya Ibrahim nevű németországi töröknek és egy németországi horvát állampolgárságú Josip Totnak. Közülük 1993. ápr. 30-tól 1993. aug. 1-jéig tulajdonosa volt a Dolomit kft.-nek a Qualiti Invest Rt. (Cg. 01-10-041880), amely 4,75 millióért vásárolt tulajdonrészt és amely tulajdonrészt a Dolomit 1,2 millióért vásárolt vissza.

qualiti_inves.jpg

A különböző Orbán cégekben a következő személyek bukkannak föl rendre:

1. Simicska Lajos (Orbán Viktor fehérvári iskolatársa, kollégiumi szobatársa és barátja, a Fidesz jogtanácsosa, gazdasági igazgatója)

2, Pusztai Zsuzsanna (Simicska Lajos felesége)

3. Varga Tamás (Orbán Viktor fehérvári osztálytárs, a Fidesz gazdasági igazgatója)

4. Varga Sándor (Varga Tamás édesapja)

5. Kövér Szilárd (szakkollégista, Kövér László öccse)

6. Gansperger Gyula (a Fidesz főkönyvelője)

7. Horváth Katalin (Gansperger Gyula felesége)

8. Győri Tibor (szakkollégista)

9. Grácsmann Tibor (Kövér László gimnáziumi évfolyamtársa)

10. Szadai Károly (Kövér László titkára, későbbi kabinetfőnöke)

Rajtuk kívül még egy nevet kell megemlítenünk: a közismert és már említett Schlecht Csabát.

Orbán Győző, aki a sajtónak nem szeretett nyilatkozni, pár évvel később ad egy interjút a Népszabadságnak. Idézzünk ebből egy részletet: „Egyetlen fillért sem kaptam a fiam barátaitól. – Viszont tény, hogy 1993-ban a Fidesz közelinek mondott Quality Invest Rt. előbb 4,75 millió forintért megvásárolta a Dolomit Kft. egy kisebb tulajdonrészét, amit fél évvel később a Dolomit 1,2 millió forintért vásárolt vissza. – Ez nem így történt. De meg kell gondolnom a kérdésre adandó választ, mert nem emlékszem határozottan a dologra. Szóval, ha kaptunk is támogatást az illető cégtől, az csak jogászi segítségnyújtás lehetett.- Akkor valójában milyen segítséget adott a Quality Invest?- Úgy hiszem, nem kaptunk semmiféle anyagi segítséget. Biztos, hogy valamilyen oka volt a cég részvételének, de hogy milyen, arra most nem emlékszem.” A cégbírósági adatok és Orbán Győző emlékezete tehát nem fedik egymást. Bezárult ez a kör is. Azaz mégsem! A kézirat elolvasása után Orbán Viktor közölte, hogy tudomása szerint Simicskáék annak idején névértéken, tehát 4,75 millióért vették a részvényeket. Az újságíró jelenlétében fölhívta édesapját, aki ezt megerősítette, mondván, hogy amikor a Népszabadságnak nyilatkozott, nem emlékezett a dologra. Tehát - miután a 4,75 millióért eladott részvénycsomagot 1,2 millióért vásárolta vásárolta vissza - Orbán Győzőnek 3,55 millió nyeresége volt az üzleten. No comment!

✽ ✽ ✽

A dolog pikantériája, hogy mielőtt a Dolomit Vállalat átalakult volna (1992. ápr. 1.), 1991. május 10-én a Dolomit Vállat és 7 magánszemély, köztük Orbán Győző igazgató létrehozott kódolt név alatt egy kft.-t, a Karbonát Kft.-t (Cg. 07-09-001506), 1 millió 100 ezer Ft. pénzbeli hozzájárulással, és 960 ezer apporttal, melyből, mint tulajdonos, az állami vállalat 1991. október 30-án kiszállt, tulajdon részét bizonyára eladta a tulajdonos magányszemélyeknek vagy azok egyikének. Nyitott kérdés marad, hogy ez az adás-vétel mennyire volt hasznos az államnak? Mindenesetre 1992. okt. 5-től 1993. aug. 1-jéig ebben is tulajdonos lesz, a már említett Qualiti Invest Rt.

Ez a kódolt nevű kft. 1997-ben beolvad a Dolomit Kft.-be, nem csak azért, mert tulajdonosai közel azonosak, vagy mert tartozása (6 476 000 Ft.) a háromszorosa a jegyzett tőkéjének (2 060 000 Ft.), amit az átvevő társaság leírhat a nyereségéből, ez akkor lehet hasznos, ha az átvevő cégnek tartozott, hanem mert maga a dolomit – CaMg(CO3)2 – is egy karbonát.

Időközben, 1996. október 1-jén, ifj. Orbán Győző és apja megalapítja az egymilliós jegyzett tőkével rendelkező rendelkező Hahót-Tőzeg ásványi anyagokat feldolgozó kft.-t, amely 1999. július 13-án beolvad az Orbán család (Orbán Győző, Orbán Győzőné, sz. Sipos Erzsébet és ifj. Orbán Győző) által 1996. január 18-án alapított Gánt-Kő Kft.-be, amely főtevékenységét – mészkő, gipsz, kréta bányászata – tekintve konkurenciája lett Dolomit Kft.-nek. Azaz saját maguknak. A beolvadás után a cég neve: Gánt-Kő és Tőzeg Kft.

gant-tozeg.jpg

Meg kell még jegyeznem, hogy a Gánt-Tőzeg Kft. jegyzett tőkéje érdekes módon 1998 és 2002 között 3 millióról 38 millióra nőtt Nehéz Kő Kft.-é pedig manapság már 44 millió Ft, pedig 2017-ben a cég ketté vált, kivált belőle a Hahót-Tőzeg kft., melynek jegyzett tőkéje 24 620 000 Ft. Tulajdonosai ifj. Orbán Győző és édesanyja Orbán Győzőné.

Külön meg kell emlékezni a legkisebb Orbán gyerekről, Orbán Áronról, mert első cégének igen blikkfangos nevet adott, ami nagy fantáziára utal. A 2004-ben létrehozott s utónevéből képzett cégneve Ideális Áron Bt. (Cg. 07-06-012735) Ez a szállítmányozással foglalkozó bt. 2007-ben a fantáziátlan Nehéz-Kő néven 4 millió forintos jegyzett tőkével kft.-vé alakult át (Cg. 07-09-013811), melynek tulajdonosai Orbán Áron, apja, Orbán Győző és testvére ifj. Orbán Győző. 2015-ben Orbán Áron neve titokzatos módon eltűnt a cégiratokból, kikerült az Orbán család cégeiből.

Ami engem valóban érdekel, hogy az állam miért hagyja, hogy bármely cég a tevékenységi körébe eső, de más cég által elvégzett és leszámlázott munka számláját befogadja? Ugyanis a Dolomit Kft. tevékenységi körei között ott van a közúti teherszállítás, tehát elvégezhetné maga is a szállításait, de nem, ő egy másik, ez esetben az Ideális Áron, illetve a Nehéz-Kő szállítmányozási céggel végeztette ezt el. Persze ez nem éppen ideális áron valósul meg, hiszen ez a cég érvényesíti a leszámlázott árban a saját rezsijét stb.

Ha pedig köröknél tartok, meg kell említenem a Dolomit Kft. egynémely számomra érthetetlen, de bejegyzett tevékenységét, amit soha nem végzett, de sem technológiája, sem szakértő munkavállalója sem volt. Például híd, alagút, autópálya, repülőtér és vízi létesítmény (árvízvédelmi mű, szennyvíztározó és kezelő) építése.

✽ ✽ ✽

gyozo-viktor.jpg

Orbán Viktor által említett „nómenklatúrának a helyreállítása, amely 1990 előtt behálózta, uralta, irányította és bizony tönkretette Magyarországot.” és amely „különösen erős (...) az állami tulajdon szétosztásában és a társadalom irányító pozícióinak megszerzésében” magával a legidősebb, az Orbán gyerek hatalomátmentésével tetőzött, aki immár 9,773 millió embert foglalkoztat, egy 93 ezer 300 négyzetkilométeres alapterületen terpeszkedő magáncégben.

✽ ✽ ✽

 

 

Irodalom:

Debreczeni József: Orbán Viktor. Oziris 2002.

Complex Kft. Céghírek DVD 2008. 07.31-

Ószabó Attila- Vajda Éva: Fiúk a bányában. In: Élet és Irodalom 1999. aug. 6.

 

 

 

i

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://celpontban.blog.hu/api/trackback/id/tr7815339058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása