CÉLPONTBAN

A FIDESZ KAPJA BE...?

2002. február 28. 14:19 - Kiss-Dobos László

A Fidesz kapja be, és ezt megírhatjátok! - jelentette ki 1999.12.11-én, újságírók előtt Toller László Pécs polgármestere és emeszpés képviselő, akinek mellesleg nagypapája vöröskatona és munkásőr volt. Bár az esetet a libsi sajtó meglehetősen agyonhallgatta, az ügy kapcsán Tollert meghívta a Gyárfás féle Nap-kelte, ami végezetül csak arra volt jó, hogy Toller elmesélhette, milyen jó munkát végzett Pécset, hiszen a várost 2,6 milliárdos hiánnyal vette át, és ezt már ledolgozta, jó, ha 200-300 millió maradt belőle.

Most nem rég, amikor a Demokrata megszellőztette Medgyessy Péter Grasham ügyét, ismét előtérbe került egy rövid időre a pécsi önkormányzat évekkel ezelőtti anyagi helyzete. Kiderült, hogy a Medgyessy féle tanácsadó kft. 1999 nyarán Tollernek is tanácsokat adott, potom 30 millióért a város anyagi helyzetének rendbetételére és bizonyos kommunikációs stratégia kialakítására. Egyes rosszindulatú egyének, bizonyára megkérdeznék, ugyan miért fizetik a pécsi adófizető polgárok, hogy a polgármesteri hivatal pénzügyeseit és közgazdászait ugyan miért fizetik, de miért fizetik a költségvetési és pénzügyi bizottság szakértő tagjait, ha a pénzügyi átvilágítást egy, a terepen járatlan, külső céggel lehet csak elvégeztetni. De ha már a saját munkaerő alkalmatlan feladatai elvégzésére, akkor miért egy Budapesten bejegyzett cég kap megbízást, és miért nem egy pécsi?

Az ilyen rosszindulatú egyén azt is felvethetné, hogy a pécsi polgármestertől elvárható lett volna némi lokálpatriotizmus, ugyanis a helybéliek bizonyára olcsóbbak lettek volna, mivel se szállás, se kiszállás költség nem növelte volna kiadásaikat, ezen keresztül a benyújtott számlát, továbbá a cég év végi nyeresége után fizetendő iparűzési adó nem Demszkyt gazdagította volna, hanem Pécset, ezzel is növelve a bevételt, és csökkentve azt a bizonyos költségvetési hiányt.

Tőlem azonban távol áll az efféle rosszindulat, és elhiszem, hogy a nyilvános, de meghívásos pályázat, melyen a Medgyessy Tanácsadó Kft. nyert, nem párt összefonódásnak volt az eredménye, és a Medgyessy Tanácsadó Kft. sem minősül MSZP közeli cégnek. Ezért csak azt hozom elő, amit Burány Sándor emeszpés képviselő mondott, 1999. június 5-én a parlamentben. E napon Burány azt firtatta, hogy a kormány zsarolásra használja föl a APEH-et, mivel azonnali kérdést tett fel Járai pénzügyminiszternek.

Burány kérdésnek álcázva azt állította, hogy miután a BÁV Rt. tulajdonosa nem volt hajlandó eladni részvényeit a Magyar Fejlesztési Banknak. Ezt követően megjelent a Simicska vezette adóhivatal a tulajdonosnál egy ellenőrzésre. Így az a látszat alakult ki - állította Burány -, hogy a kormány zsarolásra használja az adóhivatalt, így kényszerítve ki, hogy emberünk 3 milliárdért adja el a BÁV Rt. Részvényeit. "Egyetlen kérdés marad csupán" – kérdezte Burány – "miért nem ad a látszatra a kormány?" Azaz egyetlen kérdés marad csupán: miért nem adott a látszatra a szocik által vetett pécsi önkormányzat?

De hát ne foglalkozzunk Toller Lászlóval, hiszen ami megtörtént, az megtörtént. Fontosabb azt vizsgálni, hogy Medgyessy milyen munkát végzett, hiszen a pécsi önkormányzat fideszes képviselői azt állították, hogy Medgyessy cége értéktelen munkát végzett. Erre válaszul Medgyessy a pécsi önkormányzattól kapott megbízásáról azt mondta: hiába próbálja a helyi Fidesz azt a látszatot kelteni, hogy cége értéktelen munkát végzett, hiszen pontosan 1290 dokumentumot készítettek az akkor csődközelben lévő önkormányzat munkájáról. A megbízás elnyerésekor a városnak 2,5 milliárd forintos adóssága volt, de a kabinet támogatására nem számíthattak, mert a kormány így bünteti az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat. (www.index.hu 2001. 11. 23. Bogád Zoltán)

A pécsi megbízást 1999 júniusában hagyta jóvá határozatilag a közgyűlés. Pont akkor, amikor Burány a parlamentben dörgedelmes hangon kérte számon a kormányon, legalább a látszatot.

Én egyébként megértem a miniszterelnökségre ácsingózó Medgyessy felháborodását, amiért egyesek olyanokat hoznak elő, amivel őt meggátolni igyekszenek abban, hogy mint miniszterelnök olyan kormányprogramot valósítson meg "ahol a jómódúak még tehetősebbekké válhatnak, de ahol a gyengéket sem hagyjuk leszakadni". Ebben nem is kételkedhetünk, hiszen Medgyessy "a legfontosabb polgári erénynek - egyébként - az úri becsületet" tekinti. (A nemzet felemelkedéséért Siklós 2001. 09. 08.)

Ez az úri becsület döntő fontosságú Medgyessy miniszterelnök-jelölt személyét illetőleg. Ugyanis újabb keletû életrajzában már utalásokat tesz nemesi családfájára és gyökereire, amikor azt írja, "családi gyökereim messzire nyúlnak vissza és Erdély történelméhez kötődnek. Egyik ősöm, Medgyessy Miklós, Bethlen Gábor, erdélyi fejedelem íródeákja volt". Érdekes lenne jelenleg megfogalmazott életrajzát összevetni azokkal, amiket, mint reakcióellenes és a dzsentri világot mélységesen megvető volt kommunista írogatott, - "visszagondolva azokra az évekre, évtizedekre, melyeket lépésről lépésre előrehaladva" - igyekezett felkapaszkodni a kommunista nomenklatúra uborkafájára. A miniszterelnöki bársonyszékre kacsingató Medgyessy egyébként megígérte, hogy mindenért vállalja a felelősséget, amit ígér, és amit majd tesz is.

Végtére is – azt hiszem – botorság lenne ebben az úri becsülettel alátámasztott felelősség vállalásban kételkednünk, hiszen Medgyessy 1987-ben pénzügyminiszter, majd kommunista miniszterelnök-helyettes lett. Mikor politikai minőségében először megbukott, már akkor is vállalta a felelősséget a vadprivatizációért. Azért a vadprivatizációért, amiről saját maga így vall: "akik a leginkább becsmérlik, azok is tisztában vannak azzal, hogy a gazdasági liberalizáció, a társasági törvény előkészítése, melyet miniszterelnök-helyettesként felügyeltem, teremtette meg a gazdasági és társadalmi változás egyik fontos alapját". Hát ez az, hogy teljesen sajnos teljesen tisztában vagyunk eme változással. Egyébként eme változás visszásságait Medgyessy is érzi, amikor jelenleg, mint miniszterelnök-jelölt az esélyegyenlőség megteremtésről papol: "Azzal együtt, hogy azok, akik a tűzhöz közel álltak, könnyebben - és esetleg érdemtelenül - tudták politikai tőkéjüket gazdaságira konvertálni. Kérdés persze az, hogy éltek vagy visszaéltek a helyzeti előnyükkel?" Így Medgyessy felelőssége teljes tudatában 1990 -1994 között a Magyar Paribas, a francia bankóriás magyarországi befektetési cégének elnök-vezérigazgatójaként száműzetésbe vonult. Pontosan ez az, amiről az MSZP miniszterelnöke beszélt 2001. május 10.-én a Közgazdasági tagozat ülésén: "A különbségek óriási mértékben éleződtek az elmúlt 10 évben, A felső 10% és az alsó 10% közötti különbség kb. 4,5 -4,8 szorosról 9 szeresére, 9,7- 9,8 szorosára nőtt".

Ne tovább, elég lesz! - mondta Medgyessy, és megértem, hogy itt megáll. Ugyan is ha csak a szeszipartól kapott havi 5 milliót vetem össze a jelenlegi minimálbérrel, akkor is a különbség nem az említett kb. tízszeres, hanem 100 szoros. És akkor, hol van a többi?

A Horn restauráció alatt ismét politikai szerepet vállalt, ismét teljes felelősséggel. Amikor Gyulával együtt 1998-ban ismét megbukik, megint mélységesen átérezve felelősségét, gyorsan élve "helyzeti előnyével", céget alapít a Medgyessy Tanácsadó Kft-t., illetve megint a bankszakma keserű és soványka kenyerét kénytelen enni, mint az Inter-Európa Bank Rt. igazgatótanácsa elnöke. Mindemellett neki a nap 24 órájába e két elfoglaltság mellett még az is belefért, hogy a budapesti Pénzügyi és Számviteli Főiskola tanáraként és a Magyar Közgazdasági Társaság elnökeként bele-bele nyaljon a tejfeles fazékba, a szeszipar havi 5 milliójáról már ne is beszéljünk.

Ezután azonban vessünk pár pillantást Pécs megyejogú város költségvetéseire, és mind arra, ami abból kihámozható. Abból indulunk ki, hogy e önkormányzati rendeletek útján hozott, módosított, és lezárt költségvetések, minden lényeges és alapvető információt tartalmaznak, amiről a város választó és adófizető polgárainak joguk van tudni.

Pécs Megye Jogú Város a 16/1998. (V/20.). sz. rendelete az 1997. évi költségvetést 270 milliós felhasználható pénzmaradvánnyal hagyta jóvá. Az 1998. évi költségvetéséről szóló 5/1998. (III/5). sz. önkormányzati rendelete a bevételi-kiadási főösszegét 15.8 milliárd forintban állapította meg. Ugyanakkor az év pénzügyi egyensúlyának biztosítása érdekében mintegy 700 millió rövidlejáratú hitel felvételét tartotta indokoltnak. A közgyűlés még felhatalmazást adott, bizonyos átmeneti likviditási és finanszírozási feladatok ellátására miatt, egy a költségvetési éven belüli 300 millió Ft, rulírozó jellegű folyószámla hitelkeret megnyitására, azzal a megkötéssel, hogy ennek a fedezetét az év közben befolyó bevételek biztosítják. Továbbá a közgyűlés a saját tulajdonú lakások felújítására szánt Lakásalapból 120 millió forintot, mint belső hitelt, visszapótlási kötelezettség mellett - 1999-től 3 éves futamidővel - intézményfelújításra fordított. Együttvéve kb. 1.2 milliárd forint adóssággal vette át ebben az évben Toller László és az új közgyűlés Pécs városát.

Decemberben a Toller vezette közgyűlés a költségvetést december 17-én tárgyalta és a 42/1998.(XII./30.) sz. rendeletével módosította. A bevételi-kiadási főösszeget felemelte és egyúttal 142 millió általános tartalékot állapított meg. Az 1999 tavaszán a 98 évi költségvetés zárszámadásakor a bevételeket 19.25, a kiadásokat 18.57 milliárdban állapították meg, -330 millió forint felhasználható pénzmaradvánnyal. Egyúttal a zárszámadás a Polgármesteri Hivatalnál - 600 millió forintos pénzmaradvány hiányt állapított meg. Ezzel egyidejűleg a közgyűlés rendelkezett, hogy a soron következő költségvetési módosításkor bizonyos átvezetéseket végezzen el, illetve mikor végezzen el.


Ettől függetlenül Toller a 99. évi költségvetés bevételi-kiadási főösszegét 16.65 milliárdban határozta meg, és az MSZP-s többségű közgyűlés kötelezettséget vállalt arra, hogy a működési kiadásokat 1 milliárd Ft-tal csökkenti, oly módon hogy 5 %-os, differenciált létszámleépítést valósít meg, 7/1999. (III/1.). Ezzel egyidejűleg 72 millió forint általános és 1.2 milliárd forint céltartalékot képzett. Mindezek mellett ők is siettek felvenni egy 924 milliós rövidlejáratú hitelt és plusz megnyitottak egy 500 milliós hitelkeretet az átmeneti finanszírozási és likviditási problémák orvoslására. A Lakásalapból pedig 267 milliós belső hitelt képzett, 3 éves futamidejű visszafizetési kötelezettséggel. Hogy ezt pedig mire fordították, az a rendeletből nem derül ki.

Csak ezt követően, világítja át, az írnokcsaládból származó Medgyessy 30 millióért Pécs összes intézményét. Végtére is "a közpénzekkel jogszerűen és szakszerűen, nem pedig pártszerűen kell gazdálkodni" - állítja Medgyessy. (Egyetértésben a nemzettel 2002.01.08) Feltételezhetően megállapítva, hogy az iskolákban túl magas a kréta fogyasztás, melynek okát abban vélhette felfedezni, hogy az utcára még ki nem rúgott pedagógusok és neveltjeik mindkét végéről használják a krétát. Persze az sincs kizárva, hogy esetleg befűtöttek a nebulóknak.

Vélhetőleg 1999. szeptember 30-án Medgyessy Tanácsadó Kft. tanácsadása után a költségvetést módosították és a Lakásalapból átcsoportosított belsőhitel összegét 800 millióra emelték. És miközben a tartalékok 1999. július 15-re 975 millióra csökkentek – 27/1999. (VII/15.) ör. – október végére, ismét 1.266 milliárdra nőttek 44/1999. (XI/15.). Vagyis a tartalékok nem fogytak, miközben állítólag 2.5 milliárdos hiány (tartozás) volt felhalmozva.

A kirúgásoknak köszönhetően az év végére - december 16 - a költségvetés tartaléka még mindig 1 milliárd forint, annak ellenére, hogy lenne mit törleszteni. A 2000. évre már 1.44 milliárd általános és céltartalékot képeztek és további 3.25%-os létszámleépítést határoztak el. A Medgyessy Tanácsadó Kft. olyan tökéletes munkát végzett, hogy a közgyűlés 6/2000. (II/29.) sz. ör.-ben ismét, és most már 1 milliárd hitelkeret megnyitásáról intézkedett. Ezt a 1 milliárdos nagyságot egyébként 2001-re is igénybe veszik. Ez már 2 milliárd adósság. Vajon mennyi lesz a költségvetési hiány 2002-ben, amikor Pécs polgárai esetleg belátva tévedésüket, más polgármestert választanak.

Feltéve, ha Pécs választó polgárai élni kívánnak alkotmányos jogukkal. Az 1998-as önkormányzati választásokon Pécs Megye Jogú Város dr. Toller Lászlót 46.55%-kal választotta meg polgármesternek. Adja hírül a választási bizottság. A való helyzet azonban az, hogy Pécs választópolgárainak száma 130696 fő volt, melyből csak 44930 fő szavazott érvényesen (34,38%) és ezek a szavazók közül 20916 fő - az összes szavazatra jogosultak 16% - adta szavazatát és bizalmát Toller Cucura. Úgy is mondhatnánk, hogy Toller 84% ellenében lett polgármestere Pécsnek. És miután a második helyezett 18333 szavazatot kapott, Tollert a kettő különbsége 2583 ember segítette a székébe, azaz a választópolgárok 1,98%-a!

A magam részéről bárhogy is igyekszek, nem tudom fellelni a Medgyessy Tanácsadó Kft. pécsi tevékenységének pozitív költségvetési eredményét. Hogy a szociális érzékenységű Medgyessy tanácsára Pécs választópolgárainak hány százalékát rúgták ki az állásukból, hogy Toller Mercédes buszokat vásárolhasson, azt nem sem tudom. A hazai Ikarusz vásárlás esetleg hazai munkát és megélhetést jelentett volna. Végtére is "mindenki számára biztosítjuk a tisztességes megélhetés lehetőségét" - mondja a miniszterelnök-jelölt Medgyessy, úri becsületszavára, egyetértésben a nemzettel. (Egyetértésben a nemzettel 2002. 01. 08.) Az viszont megállapítható, hogy Medgyessy tanácsait követően az önkormányzat, ugyanúgy hiteleket vett fel és ugyanúgy átcsoportosításokat (belső tartozás) hajtott végre mint elődje, csak jelentősen többet.

Bizonyára bennem van a hiba, hogy nem akarom érteni a dolgot. Mint ahogy képtelen vagyok, olyan különbséget tenni, mint a libsi sajtó, amelyik világosan látja, hogyha pl. Torgyán Attila neve elhangzik - tudta és beleegyezése nélkül valahol - akkor ebben az esetben csak a befolyással való üzérkedés gyanúja merülhet fel vele szemben. Ha pedig Medgyessy kerülne terítékre, akkor ez csak lobbizás. Védelmemre csak Burány Sándor emeszpés képviselő szavai tudom esetleg felhozni: "Én azonban bízom abban, hogy a nyilvánosságnak van akkora ereje, hogy ezeket az ügyeket segít tisztázni. Hiszen egy politikus nem jogász, nekem nem az a dolgom, hogy minden nap büntető feljelentést írjak, akkor, amikor valami cáfolhatatlan bizonyíték áll a rendelkezésemre. Nekem az a dolgom, hogyha valamit úgy ítélek meg, hogy ez egy kényes kérdés, és szóvá kell tenni, akkor ezt tegyem meg". (Nap-kelte 1999. 07. 15.)

A Fidesz kapja be, és ezt megírhatjátok! - mondta Toller, akinek ezt a kommunikációs stratégiáját a pécsi adófizetők pénzén dolgozták ki. És ha a költségvetés továbbra is hitelekből él, ez a kommunikációs stratégia eredményesnek ítélhető, ennek ellenére is, hogy nem tudom, a FIDESZ eleget tett-e Toller László felszólításának és bekapták-e? Valószínű, hogy nem. Abban azonban egészen bizonyos vagyok, hogy Pécs város adófizető polgárai, akik 1998-ban megválasztották polgármesterüknek, külön felszólítás nélkül is, bekapták. Mint ahogy 30 millióért bekapták Medgyessyét is.

"Ne hagyjuk veszni értékeinket!"- mondta a 100 ezer dollárért lobbizó és 30 millióért tanácsadó Medgyessy, az "Egyetértésben a nemzettel" című beszédében 2002. január 8-án - "vessünk véget a hatalom önkényének, a társadalom megosztásának, a zsákmányszerzésnek! E cél mindnyájunktól erőfeszítéseket kíván.
Ezért vállalom a miniszterelnöki jelölést.


Szavamat adom, hogy betartom, amit vállaltam".

És ezt, Kedves Pécsiek, ismét bekaphatjátok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://celpontban.blog.hu/api/trackback/id/tr662564957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása