CÉLPONTBAN

A 2008-AS IMF HITEL ÉS AZ OTP BANK

2012. szeptember 30. 15:56 - Kiss-Dobos László

A 2008-as IMF hitelt vizsgáló parlamenti bizottság előtt Veres János, a hitelt felvevő kormány pénzügyminisztere azt hangsúlyozta, hogy egyrészről a forint euróárfolyama jelentősen gyengült és 2008 októberben röviddel a tőzsdei zárás előtt az OTP részvényei jelentős, 22 százalékos esést produkáltak. Veres János volt pénzügyminiszter továbbá kijelentette, hogy az IMF hitel hatására megállították a forint zuhanását és újra finanszírozhatóvá vált az ország, stabilizálták a bankrendszert. A volt szocialista pénzügyminiszter azt elismerte, hogy az államadósság-kezelés céljából nem volt szükség a hitelrészlet lehívására, ezt azonban ők soha nem is állították. "Nincs vita közöttünk" - mondta Veres.

2008. október 29-én  bejelentették, hogy Magyarország 25,1 milliárd dollár hitelkeretet kap. Az IMF-től 15,7 milliárd dollárt, az Európai Uniótól 8,1 milliárd dollárt a Világbanktól pedig 1,3 milliárd dollárt.

A magyar adófizetők pénzéből "stabilizálták a bankrendszer" vagyis a megmentett OTP tulajdonosi szerkezete 2008. december 31-én:

Vagyis a magyar adófizetők pénzén megmentett OTP tulajdonosai 77%-a nem adófizető Magyarországon, mivel külföldi illetőségű. Amihez még hozzá kell számolni a 77%-ban külföldi tulajdonban levő OTP saját birtokában levő 7%-ának erre a hányadra eső részét azaz 5,39%-ot. Így az OTP részvényei 82,39%-ban külföldi tulajdonban van.

Most nézzük meg, miként alakultak a magyar adófizetők pénzén stabilizált OTP pénzügyei hogy a magyar adófizetők pénzéből stabilizált OTP pénzügyei, a hivatalos 2008. évi jelentése szerint:. Érdekes, hogy míg mindenben emelkedés mutatható ki, az államkasszába befizetett társasági adó jelentősen csökkent.

Mivel Veres János volt pénzügyminiszter szerint a 2008-ban felvett hitelt három ok indokolta, melyek közül az egyik, hogy az OTP részvényeinek értéke esett ezét felszólítom az alább felsorolt személyeket, akik az OTP 82,39%-ban külföldi tulajdonosainak felelnek az OTP működéséért, hogy a felvett hitel 1/3-át és annak kamatait, 8 366 666 667 Ft-ot  a költségvetésbe az adósság visszafizetésére fizessék be.  Nehogy már nekem, gyermekeimnek és unokáimnak kelljen megfizetni a 82,39%-ban külföldi és társasági adót sem fizető tulajdonosok nyereségét, hasznát és extraprofitját!

Az OTP vezetése 2008-ban:

Dr. Csányi Sándor elnök vezérigazgató
Dr. Gresa István vezérigazgató-helyettes
Kovács Antal felügyelő bizottsági tag vezérigazgató-helyettes
Dr. Pongrácz Antal igazgatósági tag, adminisztratív vezérigazgató-helyettes
Takáts Ákos vezérigazgató-helyettes,
Dr. Urbán László igazgatósági tag vezérigazgató-helyettes
Wolf László vezérigazgató-helyettes
Dr. Utassy László elnöki tanácsadó

Igazgatósági tagok:

Dr. Bíró Tibor tanszékvezető Budapesti Gazdasági Főiskola
Braun Péter villamosmérnök, volt vezérigazgató-helyettes OTP Bank
Dr. Kocsis István vezérigazgató BKV Zrt. (azóta az MVM-nél és a BKV-nál elkövetett hűtlen kezeléssel megvádolt
Dr. Pintér Sándor elnök-vezérigazgató CIVIL Biztonsági Szolgálat Zrt.
Dr. Szapáry György professzor Közép-Európai Egyetem Közgazdaságtudományi tanszék
Dr. Vörös József professzor a Pécsi Tudomány egyetem Gazdasági Tanácsának elnöke

Továbbá a hitelt felvevő állami alkalmazottak:

Dr. Veres János volt pénzügyminiszter
Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://celpontban.blog.hu/api/trackback/id/tr714811397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása