CÉLPONTBAN

BEATLES KONTRA WEÖRES

2015. február 13. 11:21 - Kiss-Dobos László

A  Gregor Józsefről elnevezett iskolában magyar nyelvtant és helyesírást is tanítanak.

Legutóbb dolgozatírás volt, melyben a 12 esztendős tanulóknak le kellett írni szótagolva az alábbi szavak elválasztását:

Gaál, Hajnóczy, Tóthék, Weöres, Beatles

Lányom, amint az majd később kiderül, zseniális bölcsességgel az őskőkori Beatles angol zenekar nevét, így választotta el: Be-at-les

nyelv2.JPG

Először bosszankodtam, hogy ugyan honnan kellene tudnia egy mai, 12 éves gyereknek, hogy mi is az a Beatles? Mivel anyanyelvén kívül németül tanul, honnan kellene tudnia, hogy az angol zenekar nevének első szótagjában a két magánhangzó egy hangnak felel meg, miként az a híres magyar költő Weöres Sándor nevének első szótagjában is ö-nek ejtendő, tehát egy szótag. Egyébként ez utóbbit tudta és ez számomra fontosabb, mint a Beatles. Ámbár megjegyzem, hogy azért, mert most tanul németül, attól még nem kell ismernie Goethe nevét, személyét és műveit.

Le kell szögeznem, sem a tankönyv, sem az iskolai munkát tartalmazó füzetben nem mondta meg neki senki, hogy ezt az angol tulajdonnevet, hogy kell elválasztani.
 
Aztán rádöbbentem, az iskola által helytelennek ítélt elválasztása, nem őt, hanem magát az iskolát minősíti. Ő,
úgy az emberek, mint a nemzetek egyenjogúságának a nemzetközi jog által is biztosított és ezért elvárható követelményének megfelelően helyesen választotta el.

Ugyanis, ha majd, nem egy 12 éves, hanem mondjuk egy oxfordi egyetemet végzett angol, esetleg Őfelsége II Erzsébet királynő eltudja választani azt a magyar szót helyesen, hogy bodza, edzett, ....stb., Esetleg Weöres, akkor várható csak el tőlünk a magyar - és nem az angol - nyelvtanórán az angol szavak elválasztásának ismerete.

Addig pedig marad a Be-at-les!
CSAK AZÉRT IS!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://celpontban.blog.hu/api/trackback/id/tr267171393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása