CÉLPONTBAN

AZ IRÁNYÍTOTT NEMTUDÁSNAK ECHTE CIVILJEI AZ ATV KÉPERNYŐJÉN

2010. február 01. 15:28 - Kiss-Dobos László

Kérem, ne gondolja senki, hogy valamiféle mazochizmus kényszere visz arra, hogy az ATV televízió műsoraival és az abban elhangzottakkal foglalkozzam. Egyszerűen, csak a bugyuta reklámok kikerülése okán kapcsolgatom a távirányítót, aminek következtében egy-egy pillanat erejéig bepillantást nyerek olyan műsorba is, melybe eredeti szándékom nem vezérelt.

Így történt ez a 2010. január 26.-án is, amikor véletlenül meghallottam a Szlazsánszky Ferenc szerkesztette, és Dési János vezette "Civil a pályán" című műsor képernyőjét teljesen be és kitöltő Vásárhelyi Mária egy megjegyzését. Ez aztán arra késztetett, hogy az Interneten megnézem a teljes műsort, nehogy az a vád érjen, a szövegkörnyezetből kiragadott mondattal kapcsolatban fejtem ki véleményemet.

A műsor ismertetője úgy ajánlja magát, hogy a "Politikai, közéleti viták során gyakran érezhetjük, hogy mi nézők, csupán civilek vagyunk a pályán. Pontosabban a pálya szélén, ahonnan legfeljebb bekiabálni lehet. Érvelni, kérdezni, visszakérdezni nem. A Civil a pályán mindenre lehetőséget ad. A keddenként sugárzott műsor a hét legfontosabb, legvitatottabb témáját igyekszik körüljárni az ellenérdekelt felek, valamint egy ismert, ám nem s zakértő, vagyis civil vendég társaságában. Aki szabadon beleszól a vitába, kényelmetlen kérdéseket tesz fel, vagy jelzi, ha valaki mellébeszél. Egyszóval minket, nézőket képvisel."

Ezen az este Dési "ellenérdekelt felei" két echte közvélemény-kutató, Sik Endre a Tárkitól és a képernyőt kitöltő, Vásárhelyi Mariska volt. Az "ismert, ám nem szakértő, vagyis civil vendég"-ként pedig az echte kvízes Vágó Istvánt hívták be a Lejtő utcából - hiába a lejtőn nincs megállás! - egy kis mellékes jövedelemszerzés érdekében. A hét legfontosabb, legvitatottabb témájának pedig a fiatalok között Kádár a sztár eredményt produkáló Vásárhelyi féle szociológiai vizsgálat lett az ATV által kihirdetve.

A témát az echte újságíró és műsorvezető Dési úgy vezette fel, hogy egy felmérés kapcsán arról fogunk beszélni, hogy a fiatalok, mit gondolnak a múltról, a közelmúltról, a magyar történelemről. Dési szerkesztő kollegája a lesújtó eredményt úgy foglalta össze, hogy a fiatal generáció egy jelentős része úgy gondolja, hogy Magyarország a létező világok legrosszabbika és ennél a Kádár rendszer, de még talán a Rákosi rendszer és a Horthy korszak is jobb volt.

Az egy követ fújók beszélgetéséből kiderült, hogy az elmúlt rendszerek utáni nosztalgia a történelmi ismeretek hiányából fakad. De amint azt - mint az egyik "ellenérdekelt fél" - Sik Endre kifejtette, nagy hibának tartja, hogy a történelmi ismeretek hiánya miatt a "fiatalokról lehúzzák vizes lepedőt", miközben egy nagyon szűk réteget leszámítva, a történelemtudás általában kicsi. Amint azt, mint szociológus, meg mint az ELTE egyetemi tanára is, aki nagyon okos embernek tartja magát - amint ezekkel később büszkélkedett -. ezt nem is tartja, olyan nagy tragédiának!

Vajon miért nem tragédia, hogy az államalkotó emberek történelmi tudása kicsi? Nos erre csak egyetlen válasz van, méghozzá hogy csak azokra kell figyelni, vajon kik azok, akik számára ez nem baj. És a válasz máris adott.

Mindenesetre jó végszó, hogy az echte "civil" Vágó, "aki szabadon beleszól a vitába, kényelmetlen kérdéseket" tegyen fel egy példával illusztrálva, hogy a szerinte "a történelmi aktivitás egy picit túlzott, akkor, amikor kevés az ismeretanyag".

A felhozott példa, hogy az autók hátuljára kiragasztott Nagy-Magyarország térképek nem csak azért elgondolkoztatók, hogy miért ilyen népszerűek, hiszen azok, akik ezt kiragasztják, még azt sem tudják, hogy az elszakított területeken, mekkora volt a magyarság aránya. A műsorvezető Dési azonnal bekiabál a pálya széléről: "De nem is biztos, hogy érdekli őket!

Vágó szerint "bizonyára árnyaltabb lenne ez az érzés, ha tudnák, például az erdélyi lakosságnak az a három széki része volt többségében magyar. A többi nem!" Így pedig ez már nem is "egy picit túlzott" történelmi aktivitás, hanem politikai! - állapítja meg mintegy önmagával vitatkozva.

A közéleti vitát nem folytató, és echte Sik Endre vonatkozásában ellenérdekű félnek sem nevezhető echte Vásárhelyi - akiknek a Civil a pályán mindenre lehetőséget ad - természetesen megerősíti a "kényelmetlen kérdéseket" fel nem tevő echte "civil" Vágó, a mi képviseletünkben tett szabad beleszólását: Arra figyelmezetve az ország bár "nagyon nagymértékű globális tudatlanság"-ában leledző, de minden Nagy-Magyarország matricázástól még mentes lakosságát, hogy "amikor mondjuk, visszaköveteljük ezeket a területeket, akkor fogalmunk sincs arról, hogy ezeken a területeken illetve a döntő többségük, ma már az egy ötödöt sem éri el."

Ezt az elítélendő tudatlanságot, csak tovább borzolja az, a számomra ellenérdekű Vásárhelyi féle kutatási tény, hogy "nagyon jelentős arányban gondolják ma már, soha nem szabad beletörődni - és egyébként ez 2002 és 2008 között nagyon jelentősen megemelkedett azoknak az aránya -, hogy soha nem szabad beletörődnünk, abba hogy ezeknek a területek nem tartoznak Magyarországhoz."

Ne csodálkozzunk azon, hogy a másik echte, számomra szintén ellenérdekű fél, Sik Endre, aki mellesleg egyetemi tanár is, csak azzal tud visszavágni, hogy "teljesen értem, amit mondsz, de ez már nem az ártatlan nemtudás, amiről én beszéltem, ez már az irányított nemtudásnak, az elbutításnak és az abból fakadó propagandája". Ugyanis a képernyőt teljes szélességében kitöltő Vásárhelyi mellett, kiszorult, ha nem is a pálya, de a képernyő szélére.

Ekkor azonban, az echte műsorvezető Dési - a felelés, vagy megfelelés követelménye okán szerzett idegfeszültségét levezesse, golyóstollát morzsolgatva - a fenti vita során frissen szerzett komoly ismeretanyagára támaszkodva, a Nagy-Magyarország matricázás tényéből levont újdonság számba menő társadalomtudományos következtetést osztott meg a "nagyon nagymértékű globális tudatlanság"-ban levő nézőket képviselő "civil" Vágóval: "Az ilyen részben ellenkultúraszerű dolognak van egy csoportképző ereje is."

Nos az már igazi baj, ha az ilyen "ellenkultúraszerű" dolog, aminek ráadásul "csoportképző ereje" által 2002 és 2008 között nagyon is jelentősen megemelkedett ezeknek az irányított nem tudóknak, és az elbutítottak aránya.

A fent ismertetettek alapján innen a pálya széléről csak annyit kiabálnék be, hogy annak a rémképnek a felvetítése, hogy az elszakított területek visszacsatolásának követelése a megváltozott népességi arányok következtében nem csak lehetetlen, de értelmetlen is nem más, mint "az irányított nemtudásnak, az elbutításnak és az abból fakadó propagandája". Hiszen volt már erre példa a világtörténelemben. Természetesen csak ott, ahol nem azt sulykolták a fejekbe - társadalom tudományt oktató egyetemi tanárok -, hogy a történelem nem ismerete nem tragédia.

Én például tudok a közelmúlt (1917-1948) történelméből olyan példát hozni, hogy nem bagatell 90 év után, hanem 1878 év után egy "ellenkultúraszerű dolog csoportképző ereje" által visszafoglalták az általuk teljesen elhagyott, kiürített területet, azzal az "eltúlzott" politikai tudattal, hogy azt valamikor Istenük - nem bizonyítottan - nekik adta. Először csak felvásárolva a földet, majd fokozatosan visszatelepülve jelentős részük, elűzve otthonukból a fajtájukhoz nem tartozókat, majd egymilliót. És a világ még tapsolt is hozzá!


Ennek a történelem ismeretnek a következtében bizonyítható, hogy a négy echte tudományosság álcája mögé bújtatott mondandója valóban egy, "az irányított nemtudásnak, az elbutításnak és az abból fakadó propagandája"

Ha pedig a magyarság körében jelentősen emelkedni kezd a tudók száma és csoportképző ereje, akkor ezeknek az echte ellenérdekű feleknek nem marad más lehetőség - bár a Civil a pályán mindenre lehetőséget ad - mint, ha nem is a pálya széléről, hanem a képernyő közepéről bekiabálni. Vigyázni! Csak vigyázni!! A "nagyon nagymértékű globális tudatlanság"-ban levő nézőket képviselő "civil" Vágó be is kiabál: a szintén "a képernyő közepén tollát maszturbáló Désinek: "Vigyázz János, ha ezek a csoportképző elemek nagyon, nagyon pregnánsak lesznek, akkor..." De nem tudja befejezni a mondatot, mivel az echte másik "civil" Dési Jani befejezve a tolla ki-be nyomkodását, a mondatot is befejezi helyette: "Baj lesz!"

Nagy barom ez a Jani, hogy így "mellébeszél"! - gondolhatta Vágó. Mi az, hogy baj lesz? Az semmi! Miket kiabál be a tudományosan "irányított nemtudásnak, az elbutításnak és az abból fakadó propaganda" pályának közepéből? Nem baj lesz, hanem, és itt fenyegetően bekiabálja a képünkbe: "Ebből akciózás is lesz!"

Ez az igazi veszély! Az akciózás! Ettől lesz igazából Magyarország a létező világok legrosszabbika. Az akciózástól, ami az echte szóhasználatban jelenthet pogromot, népirtást, szélsőséget, nácizmust, holokausztot, világvégét stb.

Nem tudom leesett már mindenkinél a tantusz?

Ezeknek az ellenérdekű feleknek, mindenre lehetőséget adó ATV és gyülekezete számár természetesen baj, sőt nagy baj, ha a magyarság "csoportképző ereje" feltámad, és az általuk "irányított nemtudás", a "nagyon nagymértékű globális tudatlanság" egyszer csak nemzettudattá nő, esetleg még "nagyon pregnáns is lesz".

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://celpontban.blog.hu/api/trackback/id/tr282565124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása