CÉLPONTBAN

FÉLKATONAI SZERVEZET-E A MAGYAR GÁRDA?

2008. december 21. 19:14 - Kiss-Dobos László

A Magyar Gárda megalakulása óta, a sajtóban és a politikai közbeszédben eluralkodott, ráragasztott címke, hogy a szervezet egy félkatonai erő. Azt gondolom, hogy nem árt a használt fogalmakat tisztázni, helyrerakni, még akkor is, ha ez a stigmalizáció nem más, mint a közvélemény megtévesztését szolgáló szándékos és tudatos politikai szándék.

A politikai hisztériakeltés már odáig fajult, hogy a saját etnikumnak meglopásával megvádolt Kolompár Orbán vezette OCÖ, 2008-ban törvény tervezetet készített, a politikai alapon szerveződő félkatonai társadalmi szervezetek visszaszorítása érdekében. Ebben a törvényjavaslatban módosították volna az alkotmányt, az egyesülési jogról szóló 1998. évi II törvényt, a gyülekezési jogról szóló 1998. évi III. törvényt valamint a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló 1989. évi XXXIII. törvényt.

Gyakorlatilag mindezek törvényekben, ott, ahol a "fegyveres szervezet"-re történő utalás van, betoldották volna a "félkatonai szervezet" megjelölést is. A gyülekezési jogról szóló törvénybe egy pontban a definícióját is megadták volna az általuk tiltott félkatonai gyülekezésnek:

"Félkatonai jelleg: nyilvános rendezvényen, mások által láthatóan egyenruhát, egyenruha-részeket viselő, vagy minden megjelent azonos öltözködése/magatartása által fegyveres testületekre jellemző megjelenést és magatartást mutató, nyilvános szereplésével közhatalmú funkciót átvevő vagy erre kísérletet tevő, félkatonai magatartásával állampolgárok jelentős számában félelmet keltő, katonai jellegű belső szervezettségű".

Nem tudom, hogy ki volt az a jogi végzettségű személy, aki ezt Kolompárék helyett megfogalmazta - még talán tőle sem telne ki ilyesmi - de innen üzenem neki, kérje vissza a tandíját, képzési hozzájárulását stb., mert röviden és velősen, jó nagy barom.

Pro primo. Mi számít az állampolgárok jelentős számának? 10 fő, esetleg 256, vagy 395678. Honnan a fenéből tudhatná előre egy a törvényt betartani szándékozó állampolgár, hogy alkotmányos gyülekezési jogával élve, hányban fog esetleg "félelmet kelteni, esetleg utólag.

Ha csak valamely ellenséggyártó szervezet, ki nem találja, hogy a gyülekezési jogával élni szándékozó, folytasson le egy előzetes népszavazást, amelyen felmérheti hány más ember pszichéjében okozhat fóbiát.

Pro secundo. De nézzük az egyenruha kérdését. A Kolompár blőd javaslat szerint, nem élhetnének gyülekezési jogukkal - legfeljebb csak civil ruházatban - mondjuk az érdekérvényesítés miatt tüntetni szándékozó a tűzoltók, a MÁV és a BKV dolgozói, a postások, a különböző egyenruhát hordó őrző-védő cégek munkavállalói, netovább a papok és apácák végezetül a katonák és a rendőrök (no ez utóbbiak ne is éljenek gyülekezzen, csak ha fel is oszlatják azonnal magukat könnygázzal).

Egyébként a hivatásos erdészek, valamint a vadásztársaságok tagjai is előszeretettel viselnek valamiféle egyenruhát és még fegyverük is van, golyós vagy sörétes puska.

Pro tercio. És tessék mondani, mi lehet a közhatalmi funkciót átvevő, vagy erre kísérletet tevő félkatonai magatartás? Brrrrr!

Azt gondolom, hogy ennyi baromság után ideje kitekinteni a világba és megvizsgálni mit takar a "félkatonai" kifejezés. Dr. Hajma Lajos: A világ fegyveres erői című és a Zrínyi Miklós Katonai Egyetemi számára készített tankönyvében - gondolom ez azért csak eléggé kompetens a kérdésben - bőven találunk erre nézve adatokat. A szerző a világ valamennyi országának megadja a valós, vagy becsült haderejét, felszereltségét.

Nézzünk tehát meg belőlük néhányat, melyeknél a szerző adatokat ad az illető állam félkatonai szerveire. Az Egyesült Államokban például nem ad ilyen adatot. A felsorolásból megtudhatjuk a fegyveres erők aktív és tartalékos létszámát és a Nemzeti Gárda létszámát is, de félkatonai szervezetre utaló adat itt nincs. A katonai nagyhatalmak közül Franciaországban a félkatonai szervezetek létszáma 101399 fő, Angliára és Németországra vonatkozóan szintén nincs adat. Oroszországban a félkatonai szervezetek létszáma 409100 fő, Kínában 1 500 000 fő.

A középhatalmak közül India 1 089 700 fő, Pakisztán 289 000 - 294 000 fő között. Katonai befolyásukat tekintve kisebb országok esetén Argentína 31 2400 fő, Kuba 1146500 fő, Észak-Korea esetében ez a létszám 3689000 fő.

A világ azon országaiban, melyekben valamiféle polgárháború vagy harci ellenállás folyik, pedig Angolában kb. 15000 fő, Szudánban 40- 50 ezer fő között, Ugandában 3600 fő.
A félkatonai szervezetek létszámadatai azonban bármennyire is elrettentők lehetnek is a hazai "félkatonai"-nak nevezett szervezethez (Magyar Gárda) képest, az tényszerűség kedvéért azt is űmeg kell vizsgálni mik is ezek a félkatonai szervezetek.

Szudánban a Népi Védelmi Erők 7 000 fő, de a legjelentősebb a félkatonai szervezet a Szudáni Népi Felszabadító Hadsereg (20-30 000 fő, harckocsikkal, tüzérséggel). Ugandában az Isteni Ellenálló Hadsereg kb. 1 500 fője, és a Demokratikus Front kb. 200-300 főjén kívül kb. 1 800 fő határvédelmi erő és folyami rendőrség van félkatonainak megjelölve. Angolában a Cabinda felszabadító erők kb. 5 000 fője (kézi fegyverekkel) és a gyorsreagáló rendőrség 10000 fője.

Észak-Koreában meg nem nevezett kb. 189 000 fő és Munkás-paraszt Vörös gárda kb. 3 500 000 fője, Argentínában a félkatonai szervezeteket a csendőrség 18 000 fője és parti őrség 13 240 fője alkotja. Ugyanezt Kubában az Állambiztonsági erők 20 000 fője, a Határőrség 6 500 fője, a Polgári védelem 50 000 és az Ifjúsági Munka Haderő 70 000 fője, nem utolsó sorban a Territoriális milícia kb. egymillió fője alkotja.

Pakisztánban a Nemzeti Gárda, határvédelmi erők, partvédelmi erők jelentik a félkatonai szervezeteket, Indiában a különböző kormányerők, határőrök, honi gárda, rendőrség és parti őrség.

Kínában a BM alárendelt Népi Fegyveres Rendőrség, benne belbiztonsági csapatok és határőrség. mintegy 45 hadosztálya, Franciaországban a csendőrség az egyetlen félkatonai erő. A szerző a félkatonai szervezetek és erők felsorolásban a legtöbb információt a Szovjetunió örököséről a jelenlegi Orosz birodalomról adja. A Szövetségi Határőrség: 140 000 fő. Felszerelésük páncélozott szállító jármű 1000 db, tüzérségi eszköz: 90 db, repülőgép kb. 70 db, helikopter: 200 db., és a Partvédelmi erők kb. 237 hajóval rendelkeznek. A félkatonai belügyi csapatok létszáma 151100 fő, felszerelésük: harckocsi 70 db, páncélozott szállító jármű: 1700 db, helikopter: 4 db (Mi-24). A Szövetségi Biztonsági Szolgálat kb. 4000 fő tesz ki, Alfa, Béta, és Zenit kommandó egységekbe szervezve. Végezetül félkatonai még a vasútépítő csapatok kb. 50000 fős egysége is.

Végig tekintve valamennyi országot, azt láthatjuk, hogy a félkatonai szervezetek közé rendőri és csendőri, partvédelmi, belbiztonsági és határvédelmi erők, fegyveres népi milíciák, vagy szintén fegyveres felkelő, ellenálló, forradalmi, vagy ellenforradalmi, szabadságharcos, vagy szakadár szervezetek tartoznak. Magyarországon egyébként a könyv megjelenésekor még önálló fegyvernemként létező 12000 fős határőrséget nevezte meg félkatonainak.

A tankönyv alapján kimondhatjuk, hogy a félkatonai szervezeteknek, nem kritériuma az egyenruha viselés, de alapvető kritériuma, hogy felfegyverzett és harci feladatok elvégzésére is alkalmas szervezet, amely ha hivatalos állami szervezet is, nem tartozik a reguláris hadsereg kötelékébe.

Vagyis félkatonai szervezet volt minden II. világháborús partizán szervezet, Magyarországon 1956-ig a kék és zöld parolis ÁVH, 1956-ban a Nemzetőrség, 1956 után a Munkásőrség, de a fentiek alapján nem volt félkatonai szervezet a KISZ Ifjú Gárdája sem.


Külön megemlékezünk egy katonai tömbökhöz nem tartozó hagyományosan semleges országról, Svájcról. Svájc lakosság 7.3 millió fő. Ebből leszámolva a gyengébb nemhez tartozókat, a lakosság fele katonaköteles, katonaköteles volt korábban, vagy idővel az lesz. Svájcban minden katonaköteles férfi katonai kiképzésben részesül. Aktív katona csak az állandó tiszt és tiszthelyettes 3500 fő, és az újonc kiképzésben résztvevő kb. 24-25 ezer fő. A kiképzett és hadköteles férfiak tartalékos állományban vannak, miközben fegyvereiket, egyenruhájukat otthon őrzik a gardróbban. Vagyis Svájc teljes felnőtt korú férfi lakossága egy félkatonai szervezet, mégsem kap szívgörcsöt senki.

Az elmondottak következtében nem félkatonai szervezet a Magyar Gárda sem. Nem csak katonai egyenruhájának hiányában, hanem mert még csak egy csúzlival sem rendelkezik, nem hogy harcászati feladatok elvégzésére lehetne bevetni, felhasználni. A tudatlan és elbutított közvélemény előtt csak azért nevezik annak, hogy számára ellenségképet gyártsanak, alaptalanul megfélemlítsék, mert egy oktalanul rettegő és megfélemlített társadalom felett könnyű uralkodni, azt saját alantas politikai céljaikra kihasználni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://celpontban.blog.hu/api/trackback/id/tr712560679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása