CÉLPONTBAN

AKINEK VAJ VAN A FEJÉN, NE MENJEN A NAPRA

2017. május 06. 07:07 - Kiss-Dobos László

Ki ne ismerné ezt a címbeli közmondásunkat? Bizonyára mindenki, de ha nem is mindenki, kevesen lehetnek, akik nem hallották volna. És szent meggyőződésem, az is, ha nem is ismerte volna valaki, ha hallja megérti, hogy a közmondás azt akarja szemléltetni, ha valaki hibás, bűnös valamiben, jobb, ha meghúzza magát. Legalábbis Ónagy Gábor nyelvünk közmondásainak nagy ismerője ezt a magyarázatot fűzi hozzá.

Én azonban tudok egy másikat is, ami azáltal válik érthetővé, ha az eredeti szólást megtoldjuk.

Mindenesetre nem tudom, hogy az Oktatási Hivatal és az általa kiadott központi felvételik, mit és milyen tudást mérnek le azáltal, hogy találomra kiválasztanak pár közmondást, ezeknek leírják a jelentését, majd a közmondás egy szavát megadva, azt kérik a felvételiző gyerektől, írja le az eredeti közmondást.

kozmondas.jpg

Itt szeretném jelezni, hogy semmi kifogásom nem lenne, ha a fenti közmondásokat valamely szövegkörnyezetbe ágyazva, az lenne a feladat, mondja meg jelentésüket, hiszen jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok.

De így, az igen hülye Oktatási Hivatal által megkövetelt formában, a megoldáshoz az szükségeltetik, hogy ismerje az adott közmondást. Én sem tudtam rájönni a 2. pontba foglaltra, úgyhogy meg kellett néznem Ónagy könyvében, ami mellesleg 14 ezer szólást, közmondást és szókapcsolatot tartalmaz.

Amikor végre megtaláltam, hiába no, lassú víz mégis csak partot mos, rádöbbentem, hiszen én ezt ismerem, sőt használtam is valamikor, de bizony annak lehet, hogy már egy-két évtizede is. Ergo kiesett a fejemből. És ugyan miért lenne meg egy 14 esztendős gyermek fejében? Végtére is nem esik messze az alma a fájától!

Azt hiszem elérkezett az idő, hogy a bevezetőben feltett kérdést megválaszoljam.

Akinek ugyanis vaj van a fején, ne menjen a napra, ámbátor ha olyan hülye, hogy a vajat a fejére teszi, mint az

Oktatási Hivatal,

mehet nyugodtan a napra is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://celpontban.blog.hu/api/trackback/id/tr7912484493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása