CÉLPONTBAN

ORRSZARVÚ ERDÉLYBEN

2018. augusztus 09. 08:49 - Kiss-Dobos László

A Bihar hegység nyugati oldalán elhelyezkedő Szegyesd völgy, a maga több mint száz barlangjával és a völgyet lezáró csodálatos szépségű Erdélyi Szigethegység egyik legszebb helyszíne. A Szegyesd völgyében a József főherceg barlang szomszédságában található a Semsey barlang, régebbi nevén: Cigány barlang. A barlang feltárása Czárán Gyula nevéhez fűződik, aki többek között ezt a barlangot is feltette Bihar turista objektumainak térképére. Nevét Semsey Andor akadémikusról és természetbúvárról (Kassa, 1833 december 22, – Budapest, 1923 augusztus 14.), a magyar tudományos élet mecénásáról kapta.

 

terkep.JPG

Semsey barlang. A térképen Coliboaia Cave nyelvi zagyvasággal jelezve.

 

A barlang nem igazán tudta a turistákat magához vonzani, mivel semmilyen kiemelkedő látványossága nincs, a kezdeti részen nincsenek cseppkőalakzatok, csak a legutolsó, az Agyagos terem tava utáni szakaszon.

 

2009. szeptember 20-án egy barlangászcsapat egy jelentős felfedezést tett e barlangban, ahol szemmel láthatólag ősember által készített szénrajzokra lettek figyelmesek. Rövid időn belül a szakma kiemelkedő szaktekintélyei érkeztek a helyszínre. 2010-ben Clottes Jean, a barlangrajzok legelismertebb szakértője vizsgálta meg a rajzokat, a Körösvidéki Múzeum munkatársaival együtt.

 

orrszarvu.jpg

 Az orrszarvú ábrázolása

 

Mintákat vettek a szénlenyomatokból és a rajzokról lehullott széndarabkákból, és radiokarbonos kormeghatározással megállapították, hogy több mint 30.000 éves rajzokról van szó. A rajzok korát 32.000 évesnek, míg a széndarabkák kora 35–36 ezer évesnek határozták mag. A két mérési eredmény közötti különbség onnan eredhet, hogy a rajzokból csak tűhegynyi mintát lehetett venni, de a széndarabkák valamivel nagyobb mennyiségben álltak a kutatók rendelkezésére. A rajzok eredetiségét az évszázadok alatt reájuk rakódott mész is bizonyítja.

 

 

bivaly.jpg

 A bölény és medve

 

Számunkra ma már elképzelhetetlennek tűnik, hogy valaha még orrszarvú is élt Erdélyben. A rajzok azonban bemutatják a paleolit ősember által látott látható állatokat: a medvefejet ábrázoló rajz mellett látható gyapjas orrszarvú, bivaly, vadló és egy macskaféle (oroszlán?) rajza is. A barlangban valószínűleg a jelenleginél több rajz lehetett, de az idők során a víz lemosta őket.

 

oroszlan_2.jpg

 A sziklafalon középtől kissé jobbra a macskaféle, esetleg oroszlán rajza

 

A rajzokról Clottes Jean számolt be egy sajtókonferencián, többek közt megemlítve, hogy ezek a rajzok a legrégebbinek számítanak Európában, és a Semsey – barlangon kívül csak Franciaországban, a Chauvet-barlangban vannak még ehhez hasonló korúak. A fontosságát felismerve nemzetközi összefogással folytatódott a kutatás.

 

1377144.jpg

Az ősló

 

A barlangi rajzokat rejtő barlangrész nem látogatható, részint, mert nehezen megközelíthető a vízzel csaknem teljesen elárasztott folyosók miatt, másrészt, mert óvni kell a mikroklímát, hogy a rajzok megmaradjanak a jelenlegi állapotukban.

 

✾ ✾ ✾

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://celpontban.blog.hu/api/trackback/id/tr7814164335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása