CÉLPONTBAN

SZÁJKOSÁRTÖRVÉNY

2007. november 05. 05:56 - Kiss-Dobos László

Boldogok voltak az ókori babilóniaiak, mivel uralkodójuk, Hammurabi kőbe vésette törvényeit. Nem úgy, manapság, amikor törvényhozóink azzal akarják igazolni létük fontosságát (Parkinson-törvény), hogy nem csak az átlagpolgár számára felfoghatatlanul, hanem a jogalkalmazó számára is követhetetlenül, futószalagon gyártják a törvényeket. Azt hiszem ez lehet az oka, hogy olyanok is, amilyenek. Még kész szerencse, hogy ő maguk sem tudják, mikor mit szavaznak meg. Valakik mindig megmondják mikor, melyik gombot kell megnyomniuk.

Ez év október 15.-én az országgyűlés elfogadta a Ptk. módosításáról szóló és T/3719 szám alatt benyújtott törvényjavaslatot. A törvényjavaslat a személyhez fűződő jogokhoz vonatkozó rendelkezést egy új 76/A. §-sal egészíti ki és arra nyújt polgári peres lehetőséget, hogy a társadalom kisebbségeinek nagy nyilvánosság előtti sértegetése miatt, bárki, aki magát e kisebbséghez tartózónak vallja magát beperelheti az állítólagos sértegetőt.

Miután én törvénytisztelő állampolgár vagyok, nem szeretném magamat kitenni olyan pernek, pereknek, ahol legfeljebb csak a bírósági ítélet során derülhet ki, hogy törvénysértő volt viselkedésem.

Alapvetően az a bajom a megszavazott törvényjavaslat szövegével, hogy nem tudom eldönteni, mit jelenthet a "sértő megnyilvánulás", hiszen ami az egyik embernek sértő, az a másiknak esetleg nem az. Például amíg a Btk.-ban szabályozott becsületsértés (Btk.179-180.§) esetén büntethetőséget kizáró ok, ha a becsületcsorbítására alkalmas tény valósnak bizonyul (Btk. 182.§), itt a valóságtartalomnak semmi szerepe sincs. Azaz a törvényi megfogalmazás nemcsak hogy nem egzakt, hanem túlontúl szubjektív.

Továbbá, hogy a jogkövető magatartást betartani szándékozónak teljesen értelmezhetetlen a "személyiség más, lényegi vonására" irányuló, és eme "személyek e vonással rendelkező, a társadalmon belül kisebbségben lévő körére" vonatkozó kitételek, mivel a társadalmon belül számtalan olyan kisebbségben levő csoport van, lehet, amelyek azonos, lényegi vonásokat mutatnak fel.

Ennek okán és az Alkotmány 64. §-ba foglaltak alapján kérem, hogy szíveskedjenek  tájékoztatni, hogy ezentúl, mit szabad nagy nyilvánosság előtt mondanom, és mit nem. Lévén, hogy jövőbeli jogkövető magatartásom érdekében számomra, mint jogi végzettséggel nem rendelkező állampolgár számára szükségessé vált tájékoztatásom. Ugyanis nem szeretnék esetleg a bíróság előtt arra hivatkozni, hogy mint az adófizetők pénzéből élő jogalkotók, jogalkalmazók és jogértelmezők, nem adták meg a jogkövető magatartás érdekében szükséges legalapvetőbb felvilágosítást sem.

A teljesség igénye nélkül:

1.) Mondható-e, nagy nyilvánosság előtt, hogy "szemét tolvaj banda"? Hiszen a tolvajok személyiségének lényegi vonása a tolvajlás és lopás, és mint az e vonással rendelkezők, a társadalmon belül kisebbségben vannak.

2.) Leírható-e egy publikációban, hogy a "komcsik először elrabolták-államosították az emberek tulajdonát a közösbe, majd a közös tulajdont kilopták-privatizálták a sajátjukba"? Vagy, hogy a "kommunisták csalással (kék-cédulás választás) szerezték meg a hatalmat"? Ezek eléggé sértő kijelentések a kommunistákra (kisebbség) nézve, bár természetesen igazak.

3.) Mondható-e, hogy a társadalom egy szűk, tehát kisebbségben lévő rétege, amelynek lényegi vonása "neonáci", "fasiszta", "rasszista", "szélsőséges", stb.? Esetleg ezen azonos lényegi vonással rendelkezők viselkedésével kapcsolatban, ha úgy viselkednek, hogy "csőcselék"? Végtére is számukra ezek a jelzők sértők lehetnek.

4.) De állítható-e, hogy a "törökök népirtást követtek el az örmények ellen a XX. század elején"? Vagy a hazai török kisebbség (etnikai kisebbség) valamelyik személye ezért perelhet? Végtére is ez számukra, az állítás igazságtartalmától függetlenül, sértő.

5.) Ha nem, akkor állítható-e, hogy a "németek népirtást követtek el a II. világháború során"? Végtére ez is sértő a hazai német (nemzeti) kisebbség számára. Még az sem zárható ki, hogy a népirtást világnézeti meggyőződés alapján követték el. Vagy hogy a "kommunisták a világnézeti meggyőződésük alapján majd 100 millió embert gyilkoltak meg?"

6.) Végezetül az alkotmányos véleménynyilvánítási szabadság keretén belül hangot adhatok-e annak a véleményemnek, hogy a "Magyar Köztársaságban a jogalkotási folyamatban dilettánsok és hülyék vesznek részt"? Lévén, hogy ők is azonos személyiségi vonással rendelkező, kisebbségben lévő csoportot alkotnak a társadalmon belül.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://celpontban.blog.hu/api/trackback/id/tr502561743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása