CÉLPONTBAN

HORTHY ÉS HÓMAN

2017. május 15. 10:34 - Kiss-Dobos László

Milyen lenne megítélésük Romániában, ha románok lettek volna?

A napokban látott nagyvilágot, hogy Perkátán, a 3800 lakosú Fejér megyei községben köztéri szobrot fognak állítani vitéz Nagybányai Horthy Miklós kormányzó emlékére. A szobor avatás hírére azonnal tiltakozott a Raoul Wallenberg Egyesület és a Demokratikus Koalíció pártja tüntetést szervezett. Valójában két-két magyar és román személyiség saját nemzeti emlékezetének megítéléséről szól ez a írásom.

Emlékezzünk Hóman Bálint kultuszminiszter és történelem tudósnak 2015-ben Székesfehérvárott szobrot szerettek volna állítani, azok a politikusok, akik kezdetben támogatták, visszakoztak az elszórt és elenyésző tiltakozások hatására (MAZSIHISZ stb.)

Valójában nem az a megdöbbentő és felháborító, hogy akadnak, akik ez vagy az ellen tiltakoznak. Hanem az, hogy itt, Magyarországon. a többség ilyenkor lemond saját történelmi és kulturális értékeiről és behúzza fülét farkát egy egészen elenyésző ember (pár ezer fő) akarata miatt.

2010_10_lei_cristea.JPG

✦ ✦ ✦ 

1937-ben a Román királyságban miniszterelnök lett, az erdélyi származású Oktavian Goga író, aki mellesleg, az I. világháború előtt Ady Barátja volt, és aki Ady halála után megvásárolta Csinszka (Boncza Berta) csúcsai kastélyát. Goga arról volt ismeretes, hogy 1938-ban úgy nyilatkozott Románia tragédiájáról a New York Times 1938. január 31-i száma szerint: „The Jewish problem is an old one here, and it is a Rumanian tragedy. Briefly, we have far too many Jews." (A zsidó probléma egy régi, román tragédia. Röviden, túl sok a zsidó.) A zsidókat az akkori Hitleri terveknek és elképzeléseknek megfelelően ki akarta volna telepíteni Madagaszkárra.

goga_new_york_times_1938_2.jpg

A legelső intézkedései voltak: Megvonták a zsidó korcsmárosok italmérési engedélyét, megtiltották, hogy zsidók dohány- és más állami jövedékek árusításával foglalkozhassanak, a zsidóknak tilos lett községekben letelepedni, a zsidó kézben levő birtokokat kisajátították és felülvizsgálták az állampolgárságokat, mely utóbbi következtében több százezer zsidó veszítette el román állampolgárságát.

 Ezért aztán a csúcsai kastélyban emlékszobája van berendezve és a kastély parkjában 1958 óta áll zavartalanul síremléke, mauzóleuma.

emlekszoba.jpg

goga_siremlek.jpg

 

 

 

 

 

 

 

✦ ✦ ✦

Gogát egy Miron Cristea nevű és szintén erdélyi származású oláh pátriárka váltotta a miniszterelnöki székben, aki az 1818. december 1-én Gyulafehérvárott tartott oláh nagygyűlés vezéralakja volt. Nevezett arról is ismeretes, hogy szintén nácibarát miniszterelnöke volt a Román királyságnak. 1938. március 28-án, a New York Times idézi Cristea, egy a romániai sajtóban megjelent írását, melyben Cristea röviden így fogalmaz: „Why should we not get rid of these parasites [Jews] who suck Rumanian Christian blood? It is logical and holy...” (Miért ne kellene megszabadulnunk, ezektől az élősködőktől [zsidók], akik szívják a román keresztény vért? Ez logikus és szent…)

Ez azonban nem zavarja a román többség érdekét abban, hogy ne állítson és tartson fent köztéri szobrokat személyéről. Így köztéri mellszobra van Gyulafehérvárott és egy egész alakos Karánsebesen. A Román Nemzeti Bank 2010-ben emlékérmet is bocsátott ki róla.

miron_cristea_gyulafehervar.jpg caransebes_miron_cristea.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✦ ✦ ✦

Mindkettőjükről számtalan közterület van elnevezve, melyek felsorolását azok nagy száma miatt mellőzöm.

Aztán a többségi románság nem törődik a Romániai Zsidó Hitközségek Szövetsége tiltakozásával. Vagy az is lehet, hogy azok ott nem tiltakoznak. A MAZSIHISZ pedig kart-karba öltve a Raoul Wallenberg Egyesülettel és a Demokratikus Koalícióval nem siet a román hittestvérek segítségére.

✦ ✦ ✦

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://celpontban.blog.hu/api/trackback/id/tr6512505825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása