CÉLPONTBAN

POLITIKAMENTES FILMBESZÁMOLÓ

2011. április 20. 06:40 - Kiss-Dobos László

Nagyszerű dokumentumfilmet láttam az elmúlt szombaton (április 15.-én) a Duna televízióban. „Az aranyajtók rejtekében” című francia dokumentumfilm még 1990-ben készült és felbecsülhetetlen értékű történelmi filmarchívumokat dolgozott fel. Dorin Dofoftei rendező megszerezte azokat az amatőr felvételeket, amelyeket a néhai Ceausescu emberei készítettek a diktátor mindennapjairól, egy-egy jelentősebb családi vagy baráti összejöveteleiről, vadászatairól.

Kedves olvasóim bizonyára csodálkoznak, hogy a honi politikusok kíméletlen bírálatai helyett, a filmművészet felé fordultam, de ennek oka, hogy ismerőseim, barátaim rendre megsértődtek, amiért az általuk kedvelt csapat NB I.-es játékosai el-el marasztaltam. Az egyik azért, mert megállapítottam, hogy a balszélső lesre futott, a másik pedig mert leírtam, hogy a jobbszélső jó 5 méterrel mellé vagy fölé rúgott a kapunak. A sportszerűség talaján álló barátaim és ismerőseim a közölt tényekkel nem vitatkoztak, inkább engem azonnal a másik csapat alávaló szurkolójának tartottak, aki romlásba akarja juttatni országunk kimagasló teljesítményű sportéletét. (sic!)

Ennyi kalandozás, magyarázkodás után térjünk vissza a dokumentumfilmhez. Megdöbbentő volt megtudni, hogy Elena utasítására a Securitate megfigyelte saját lányát, Zoét, annak lakását, autóját bepoloskázták, amiért az egyetemistaként észrevette és felhánytorgatta azt, a számára elfogadhatatlan különbséget, amit a családi fényűzés és pompa, a szülei vagyona – vagy 40 ház, nyaraló, villa, és titkos svájci bankszámla, arany ajtók a bukaresti házban -, és a társadalom nagyszámú szegényei között húzódott.

Pedig, ha őszinték vagyunk el kell ismernünk, hogy Zoé megítélése szülei gazdagságáról alapvetően hibás és téves volt. Hiszen a Ceausescu házaspár csak "a saját társadalmi viszonyaihoz képest" tudta mindezt "letenni az asztalra", ezért is kerültek jogosan Románia képviselőtestületébe. Végtére is "az ember kaparjon, gyűjtsön, építkezzen kockáról kockára, aki erre nem képes, akinek nincs semmije, az annyit is ér!"

(A kiemelt idézetek Lázár János szellemi tulajdonát képezik)

Szólj hozzá!
Címkék: közérdek

A bejegyzés trackback címe:

https://celpontban.blog.hu/api/trackback/id/tr732841527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása