CÉLPONTBAN

AZT HISZEM SZERETNÉK EGYIPTOMI ÁLLAMPOLGÁR LENNI

2011. február 14. 20:42 - Kiss-Dobos László

 Azt hiszem szeretnék Egyiptom állampolgára lenni. Még talán akkor is, ha ezért barátaim gyengeelméjűséggel, vagy aggkori szenilitással vádolnak is meg.

Ott ugyanis, az ismert belső, de még inkább külső nyomásra Mubarak elnök lemondott, és a hatalmat átadta egy Katonai Tanácsnak, amely azonnal felfüggesztette az egyiptomi Alkotmányt, ezzel együtt a Mubarak-féle látszat demokráciát, azaz jelenleg nyílt katonai diktatúra van az országban. Ez a nyílt katonai diktatúra bejelentette, hogy két hónap múlva népszavazásra bocsátják Egyiptom új alkotmányát.

A mi nem nyílt katonai diktatúránkban is alkotmányozás folyik. Az elkészített új Alkotmányt március 15-től tárgyalja az Országgyűlés és április 18-án, azt el is fogadja. Aki nem hiszi, járjon utána!

Itt azonban, ápolva a polgári berendezkedésű államok demokratikus hagyományait, nem bocsátják nép szavazásra az új Alkotmányt, hanem, egy Össznemzeti Konzultációs akármicsoda. 12 kérdésből álló kérdőívet küld majd, mind a 8 025 587 választójoggal rendelkező, írni és olvasni tudó állampolgárnak, amint az hírlik. Szájer József kijelentette, hogy " minden állampolgárnak lehetőséget kell biztosítani, hogy részt vehessen az alkotmányozásban". (http://www.mno.hu/portal/763785)

A régi Nemzeti Konzultációs Alapítvány mellett február 4.-én létre jött egy új Nemzeti Konzultációs testület (5 taggal) , amely ígéretet tett, hogy február második hetének végéig összeállítja a 8 025 587 választópolgárnak elküldendő kérdőíven levő kérdéseket, melyeket azután át ad a kormánynak. Bizonyára nem konzultáció céljából, hanem - lévén ez a testület nem jogi személy, így megfelelő pénzforrásokkal sem rendelkezik - hogy azt a kormány közpénzen nyomtattassa ki, és postázza, mind a 8 025 587 választópolgárnak. Úgy számolom talán február végéig meg is érkeznek. És mivel "úriemberek"-kel van dolgunk, gondolom adnak némi válaszadási időt, mondjuk 8 napot, és így mind a 8 025 587 írni és olvasni tudó állampolgártól a kitöltött kérdőívek még március idusa előtt visszakerülnek az ötfős konzultációs testülethez, amely - Szájer József elmondása szerint - azokat eljuttatja mind a 386 országgyűlési képviselőknek is.

Nos, ha már itt tartunk, számoljunk! A 8 025 587 főnek küldött levelezés összköltsége a 2011-es postai hivatalos díjszabás figyelembe vételével: 1 444 605 660 Ft. (á/90 Ft oda plusz vissza á/90 Ft. = á/180 Ft.* 8 025 587). A felmerülő nyomdaköltséget nem tudom megbecsülni. A 386 képviselőknek szánt fénymásolás összesen 3 097 876 582 db. (386*8 025 587) költsége csak a papírt számolva (500 lap/800 Ft.) további 6 195 753 Ft., ami bagatell összeg a posta költségekhez viszonyítva. Viszont a lemásolás ideje is legalább 2-3 nap, ha nem több, majd ismét borítékolni és a parlamentbe a 386 képviselőnek eljuttatni a 3 097 876 582 db fénymásolt kérdőív 154 893 829 kg (18 lap = 1 m2 = 90 g* 386 képviselő * 8 025 587/18) + a borítékok súlya.

Ismerve a szegény alulfizetett - ezért is van sokuknak 2-3 pénzkereső foglalkozása is - országgyűlési képviselők agyonhajszoltságát (amit a 2-3 mellékfoglalkozás leterhelése okoz), elgondolom mennyi ideig tart a számukra személyenként átadott 8 025 587 kérdőív végig olvasása, és agybeli feldolgozása. Talán még ebben a ciklusban végeznek velük, ha nem, akkor igyekezzenek újra választatni magukat, hogy a restanciát a következő ciklusokban le tudják dolgozni.

Mit tetszik mondani? Hogy a restancia ledolgozásának semmi értelme, mert az új alkotmányt már április 18-án elfogadják? Na és! Egy látszat demokráciában a látszatra mégis csak adni kell!

Épp elég baj, hogy egy nyílt katonai diktatúra, mint az egyiptomi, ezt semmibe veszi, és az utca forradalmát megvívó Egyiptomban, népszavazásra bocsátja az új alkotmányát. Végtére is, a választófülkék forradalmát megvívó, polgári Magyarországon nem függesztették fel a hatályos alkotmányt és amint azt Szájer József, február 4-én, egy újságírói felvetésre közölte, "Magyarország jelenlegi jogrendje nem teszi lehetővé az alkotmány népszavazással történő elfogadását".(http://www.mno.hu/portal/763785)

Hogy ezt a kijelentését Szájer, hol álmodta, azt nem tudom. Azt azonban tudom, mert utána néztem, hogy a hatályos Alkotmányunk 28/C § c) pontja szerint csak, az "Alkotmány népszavazásról, népi kezdeményezésről szóló rendelkezéseiről" nem lehet népszavazást tartani. Ami ugyebár még sem a tejes Alkotmány? (Imádom, amikor hülyének néznek!)

De ne legyünk szőrszál hasogatók és tételezzük fel, hogy a jelenleg még hatályos Alkotmány, miként azt Szájer Józsi vélelmezi, valóban tiltaná ezt, tessék mondani, ha már hetente módosítani lehetett ezt az Alkotmányt, erre nézve miért nem lehetne módosítani?

Másfelől, viszont, ha bele gondolok, mégsem lehet népszavazásra bocsátani az új Alkotmányt. ugyanis, hol van Magyarországon olyan hadsereg, mint Egyiptomban, amelyik át tudná venni ettől a polgári demokráciának nevezett akármicsodától a hatalmat, hogy diktatúrát bevezetve, népszavazást írjon ki az új elfogadandó Alkotmányról?

Azt hiszem, érthetővé tettem miért élnék szívesebben egy nyílt katonai diktatúrában.
 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://celpontban.blog.hu/api/trackback/id/tr662661533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása