CÉLPONTBAN

PISZKOS FRED

2019. április 15. 19:07 - Kiss-Dobos László

Piszkos Fred, a kapitány legszembeötlőbb egyéni jellemvonásként mégiscsak az élt róla a köztudatban, hogy ő a világ legpiszkosabb embere, ami itt és most csak képletesen értendő. A szennyes kezek egyikét hanyagul a nadrágzsebébe süllyesztette. „Csak tudná az ember, hogy mit szorongat ott, ahol az ököl formája kidudorodik a zsebében, talán egy kést vagy pisztolyt szorongat, és Piszkos Fred nem szokott habozni.” – írta le tökéletesen a témánkban szereplő esetet Rejtő Jenő.

piszkosfred_bal.jpg

✽ ✽ ✽

 

Ha a férfi, aki veled szemben áll, zsebre dugja a kezét, akkor kétség kívül titkol valamit. Például, hogy ő valójában egy kecske, csak ember maszk van rajta. Na jó, ez nem teljesen biztos a lenti képen Soros Györgyre vonatkozóan, az viszont igen, hogy a zsebre dugott kéz a kommunikációban egy nem éppen őszinte cselekedet. Szóval, aki így áll, alighanem titkol valamit.

orban_soros.jpg

Görög Ibolya protokollszakértő szerint, aki 12 éven át (1987-1999) volt miniszterelnöki protokollos és aki hét miniszterelnököt látott el jó tanácsaival, a zsebre tett kéztartása kapcsán óva intett mindenkit attól, hogy a zsebbe nőjön a keze. Eredménytelenül. Ez ugyanis annak a metakommunikációnak a része, amit lényegesen nagyobb arányban (65-70%) használunk a verbális jeleknél. Ennek a metanyelvnek a funkciói: társas kapcsolatok kezelése, énkép bemutatása stb. Mivel sokkal ösztönösebb, ezért nehezebben levetkőzhető megnyilvánulás, mint a tudatosok, hiszen az állatok is főleg ezt használják: farok, fej tartás, amivel a másikat figyelmeztetik, talán egy bekövetkező támadásra.

Ha valaki zsebre dugja a kezét, akkor az illető nem teljesen nyitott, valami rejtegetnivalója van. Egyrészt kivagyiságot sugall – a saját nagyság érzetét, egyben a másik lekicsinylését fejezi ki,

"zsebre váglak, mert én megtehetem".

✽ ✽ ✽

 

Egyes közszereplők esetében, hatalomba kerülve, egyre több a zsebre dugott kéz, ami a hívek között még lazaságnak, jó pofaságnak is tűnhet, a hivatalos, netán diplomáciai szituációkban azonban már nagy fokú neveletlenségnek számít. Így slattyogott Őszöd rétora, Gyurcsány Ferenc is Merkel asszonnyal a Szent Koronához a világ szeme láttára – fogalmazta meg kritikáját a Magyar Hírlapban Ozsváth Sándor.

gyurcsany-bukasa-4.jpg

Persze, mondjuk focimeccsen akár még el is mehet. Még a zsebéből elővett szotyit is rághat, persze annak héját nem illik a padlóra köpni, még egy stadionban sem. Arról nem beszélve, hogy amikor gólt kap a csapata azonnal kikapja zsebből a kezeit a fejéhez.

orbanmeccsen_1.jpg

Még nyáron, haverok között is elmegy, hiszen ha rejtegetni valója van, vagy saját nagyságának érzetét hangsúlyozza, itt megteheti. Ezek a haverok hozták őt létre, alkották ilyenné, adtak és biztosítottak neki hatalmat.

kotse_2014_1.jpeg

Az Országgyűlésben azonban ez a zsebre dugott kéz, vajh mit titkol? Kést vagy pisztolyt? Egyfelől nem csak a politikai ellenfeleknek szól, hanem ez a kivagyiságot sugalló, a saját nagyság érzetét kifejező, az egész társadalom lekicsinylését fejezi ki:

parlamentben_1.jpg

"zsebre váglak, mert én megtehetem”.

✽ ✽ ✽

Tudom jól a férfiak előszeretettel dugják zsebre kezeiket. Ezzel érzékeltetve az asszonyoknak, nőknek, mi  nadrágzsebünkbe tudjuk dugni a kezeinket, mert mi viseljük a nadrágot. Kérem higgyék el kerestem más „kapitányok” zsebes fényképeit is. De a fentieken kívül csak Medgyessy Péterről találtam olyan fotót, ahol hivatali szobájában lezseren zsebre dugja a kezét.

medgyessy.jpeg

A többi találatom, már csak a leváltott „kapitány” hivatali idejét meghaladóan készült.

 horn.jpg 

✽ ✽ ✽

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://celpontban.blog.hu/api/trackback/id/tr514765862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása