CÉLPONTBAN

A TARKA MAGYAR 2008

2008. október 01. 21:08 - Kiss-Dobos László

A tarka magyar zoológusok szerint egy új globális szarvasmarha-fajta. Elképzelhető, hogy a XIX. század végén kitenyészett magyar tarka mintájára hozták létre, csakhogy - míg ez utóbbi igen jól tejelő fajta volt - , a tarka magyar egyáltalán nem tejel.

magyar-tarka.jpgMindenesetre a XIX. század végén még bölcsebbek lehettek elődeink, mert egy 1884. évi törvénycikk szerint meghatározták, hogy mely fajtákat hol lehet tartani és tenyészteni. Ezáltal elkerülték az egyes fajták minőségromlást okozó kereszteződését.

A mezőgazdasági szakemberek ugyanakkor figyelmeztettek arra, hogy a hazai tej alacsony felvásárlása miatt elsősorban a rossz tejelésű, de húsmarhának sem megfelelő tarka magyar fajta kerülhet levágásra.

pride-5-hpgy-400x240.jpgA tarka magyar tenyésztői és tartói ezért 2008. október 4-én végighajtják az Andrássy úton tenyészetüket, felhívva a társadalom figyelmét arra, hogy a tarka magyar is csak egy állat. A végigterelt marhák bőgése egy gyermekdalra fog emlékeztetni, miszerint boci-boci tarka, se füle, se farka. A szarvasmarhákat terelők között ott lesz Gyurcsány Ferenc is - terelgeti nyáját -, állítólag egy kolomppal a nyakában. Ő lesz a főkolompos.

bohoc.jpg

Ezek következtében megérthetjük, mért nevezte a magyar tarkát a szakirodalom - bizonyára nem véletlenül - pirostarkának is.

meleg_3.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://celpontban.blog.hu/api/trackback/id/tr162561078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása