CÉLPONTBAN

A BENES DEKRÉTUMOK ÉS A NEMZETKÖZI JOG

2007. szeptember 27. 08:11 - Kiss-Dobos László

A joggal bírált és minden nemzetközi jognak ellentmondó, elfogadhatatlan - a tót parlament által mégis megerősítést nyert - Benes dekrétumok hatálytalanítására az alábbi javaslatot teszem. A megoldás pofon egyszerű. Az idézett szövegrészeben az áthúzott szavakat és kifejezéseket csak a vastagon és kékkel szedett szavakra kell kicserélni. Az Európai Unió parlamentjének minden pártja, azonnali szankciókat vezetne be Szlovákia ellen. Nem is beszélve Tom Lantosról, aki rögvest Pozsonyba utazna.

Benes 1945. május 19-én kelt 5. számú dekrétuma

2.§ (1) Az állami szempontból megbízhatatlan személyeknek a Csehszlovák Köztársaság területén lévő vagyonát állami kezelés alá veszik e dekrétum további rendelkezései értelmében.
(2) Az állami szempontból megbízhatatlan személyek vagyonának kell tekinteni az e személyek által 1938. szeptember 29. után átruházott vagyont is, hacsak a tulajdonszerző nem tudott arról, hogy vagyonról van szó.
4.§ Állami szempontból megbízhatatlanoknak kell tekinteni:
a.) a német vagy magyar zsidó nemzetiségű személyeket

Benes 1945. június 21-én kelt 12. számú dekrétuma

Eleget téve a cseh és a szlovák földműveseknek és zselléreknek egy új földreform következetes végrehajtásara vonatkozó követelésének, és mindenekelőtt arra törekedve, hogy a cseh és a szlovák földet egyszer s mindenkorra elvegyük az idegen német és magyar zsidó birtokosok kezéből, valamint a köztársaság árulóinak kezéből, s a cseh és a szlovák parasztság és zsellérek kezébe adjuk, a kormány javaslatára elrendelem:

1.§ (1) Azonnali hatállyal és térítés nélküI a földreform céljaira elkobozzuk azt a mezőgazdasági vagyont, amely
a.) német és magyar zsidó nemzetiségű személyek tulajdonában van, állampolgárságukra való tekintet nélkül,
2. § (1) Német vagy magyar Zsidó nemzetiségű személyeknek azok tekintendők, akik az 1929 óta tartott bármelyik népszámláláskor német vagy magyar nemzetiségűeknek zsidó vallásúnak vallották magukat, vagy pedig a német vagy magyar zsidó nemzetiségű személyeket tömörítő nemzeti csoportok, alakulatok vagy politikai pártok tagjai lettek.

Benes 1945. július 20-án kelt 28. számú dekrétuma a németek, a magyarok zsidók és az állam más ellenségei mezőgazdasági földjének cseh, szlovák és más szláv földművesekkel való betelepítéséről.

2. § (1) Földjuttatást a telepítés keretében a cseh és a szlovák, valamint más szláv nemzet tagja kérhet, aki állami és nemzeti szempontból megbízható.

Benes 1945. augusztus 2-án kelt 33. számú alkotmánydekrétuma a német és a magyar zsidó nemzetiségű személyek csehszlovák állampolgárságának rendezéséről.

1. § (1) Azok a német vagy magyar zsidó nemzetiségű csehszlovák állampolgárok, akik az idegen megszálló hatalom jogszabályai értelmében német vagy magyar izraeli állampolgárságot szereztek, az ilyen állampolgárság megszerzésének napján elveszítették csehszlovák állampolgárságukat.
(2) A többi német vagy magyar zsidó nemzetiségű csehszlovák állampolgár e dekrétum hatályba lépésének napján elveszti csehszlovák állampolgárságát.

Benes 1945. szeptember 19-én kelt 71. számú dekrétuma azon személyek munkakötelezettségéről, akik elvesztették csehszlovák állampolgárságukat

1. § (1) A háború és a légibombázások által okozott károk felszámolása és helyreállítása, valamint a háború által tönkretett gazdasági élet megújítása érdekében bevezetjük azon személyek munkakötelezettségét, akik a köztársasági elnök által 1945. augusztus 2-án kiadott, a német és a magyar nemzetiségű zsidó vallású személyek csehszlovák álIampolgárságának rendezéséről szóló 33. számú alkotmánydekrétum értelmében elvesztették csehszlovák állampolgárságukat. A munkakötelezettség azokra a cseh, szlovák vagy más szláv nemzetiségű személyekre is vonatkozik, akik a köztársaság fokozott veszélyeztetettsége idején német vagy magyar állampolgárságot kértek zsidó vallásra tértek anélkül, hogy erre nyomás vagy különleges körülmények hatására kényszerültek volna (az említett alkotmánydekrétum 5. §-a).
2. § (1) A munkakötelezettség a 14 - 60 éves férfiakra és a 15 - 50 éves nőkre vonatkozik, e kor betöltését véve alapul.

Azon gondolkozom ebben a kijavított formában meddig lehetnének hatályosak Benes úr dekrétumai?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://celpontban.blog.hu/api/trackback/id/tr192561823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása