CÉLPONTBAN

A FŐPOLGÁRMESTERI CENZÚRA, NEM CENZÚRA

2012. augusztus 29. 09:03 - Kiss-Dobos László

Tarlós István főpolgármester 2012. augusztus 23-án, csütörtökön az ATV Egyenes (sic!) beszédben bejelentette, hogy nem mutatják be az Új Színházban Csurka István „A hatodik koporsó" című drámáját. A főpolgármester elmondta, hogy elolvasta a darabot – csak tudnám, mióta olvassa Tarlós a Magyar Fórum kiadó könyveit – és bár nem akarja alkotói szempontból minősíteni a darabot, de annak végével baj van, mivel az egy "igazságtalan, bizonyíthatatlan, elvakult állásfoglalást" tartalmaz.

Ennek a Tarlós István-i megállapításnak következtében a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló színházakban többek között nem fogják többé játszani William Shakespeare Hamletjét, mivel annak végével is baj van. Hamlet bizonyíthatatlanul állítja, mondjuk ki kereken, megrágalmazza Cladiust, Dánia uralkodóját azzal, hogy az megölte Hamlet atyját. Végtére is egy bizonyára kábítószer hatása alatt hallucinált „szellem" vallomása egy demokratikus jogállamban nem fogadható el bizonyítékként.

Ugyanígy Katona József Bánk bánja is végre a szemétre kerül. Persze én sem akarom ezzel alkotói szempontból minősíteni a darabot, de milyen igazságtalan, hogy Bánk bán, aki meggyilkolta Gertrudist, azt mondja: „Nincs a teremtésben vesztes, csak én! / Nincs árva más több, csak az én gyermekem!" Mintha Gertrudis gyermekei nem maradtak volna árván? És milyen elvakult állásfoglalás az, amit Bánk Gertrudisról állít, hogy „csak ő vala / A gyűlöletnek tárgya; a legelső / Magyar, ki hazáját kedveli, / Megtette volna rajta áldozatját."

Miután Tarlós gondosan titkolta, hogy annak végével mi baja volt, mi az, ami "igazságtalan, bizonyíthatatlan, elvakult állásfoglalást" tartalmaz, ide másolom a dráma utolsó dialógusait.

KIVÉGZETT FORRADALMÁR: Nem szeretek én sokat magyarázni, így történt, hidd el. Magyarországot 1945-ben megszállták a szovjet csapatok, Sztalin csapatai.

CLEMENCEAU: Erről a Sztalinról hallottam. Több jelentés is említi mint a bolsevik vezérkar egyik sötét, erőszakos, ravasz tagját, aki azonban egyelőre jelentéktelen. És grúz, nem zsidó, és nem is szabadkőműves. Azt hittem, nem lesz belőle semmi.

KIVÉGZETT FORRADALMÁR: Azoktól a hajzatoktól erősödött meg, amelyeket itt hoztatok. Magyarország feldarabolásától erősödött meg. Kun Béla minden terroristája hozzá menekült, és ti segítettétek őket.

CLEMENCEAU: Kikérem magamnak. Amerika segítette a bolsevikokat, pénzelte őket, és több tízezer New York-i zsidó szaladt haza a pénzével, hogy folytassa a régi bótot, de azt nem lehetett folytatni. Beálltak a Csekába, komisszárok lettek, megcsinálták az Internacionálét. Én nem segítettem a bolsevikokat, de tudok róla, hogy Amerika és Anglia sok pénzt adott nekik, Kolcsaknak, Gyenyikinnek, a fehéreknek meg jóformán semmit. Mi sem támadtuk meg őket. Miből? Az amerikaiak nem adtak pénzt egy oroszországi hadjáratra, és katona sem volt hozzá.

KIVÉGZETT FORRADALMÁR: Sztalin bosszúból négy moszkvai magyar zsidó, Rákosi, Gerő, Farkas, Révai kezébe adta a hatalmat, és ezek olyan diktatúrát vezettek be, annyit fosztogattak és raboltak, hogy a mai román tatár-járás, amiről az előbb beszéltél, kismiska hozzá képest. De megmondom, még ha megorrolsz is miatta, akkor is: abban, hogy Sztalin és a szovjet ezt tehette velünk, a ti kezetek is benne van. Ha nem tépitek szét a hazámat, az oroszok soha nem vonulnak be Budapestre. Ez tény, ne is haragudj”

Ha így haladunk Tarlós István főpolgármesteri tiltás következtében szerencsére lekerül Madách Tragédiája is a budapesti színlapokról. Hogy Madách drámai költeményének végével, milyen nagy baj van, azt maga a szerző is elismeri, midőn e szavakat adja Ádám szájába:

„Csak az a vég! - Csak azt tudnám feledni!"

 

✽ ✽ ✽

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://celpontban.blog.hu/api/trackback/id/tr594738878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása