CÉLPONTBAN

A SZEMÉLYI KULTUSZ

2018. január 10. 17:45 - Kiss-Dobos László

szociálpszichológiája

Ha valaki ezt a kifejezést hallja vagy olvassa, hogy személyi kultusz, és akár mert koránál fogva megélte vagy történelmi tanulmányai során tanulta, első sorban a kommunizmus személyi kultuszára gondol. És ez nem véletlen, hiszen jószerével csak ennek lehető fel irodalma. Pedig a személyi kultusz fogalma sokkal, de sokkal régebbi az emberiség történelmében.

1950_08_22_dm1.JPG

 ✽ ✽ ✽

Az ókori birodalmakban az államot, országot vezetőt istenségnek tartották. Lásd az egyiptomi fáraókat, a kínai császárokat. A legutolsó ilyen isten a japán Hirohito császár volt, aki amerikai nyomásra 1946. január 1-jén mondott rádióbeszédében tagadta meg isteni származását.

A keresztény Európában istenkáromlás lett volna, ha egy uralkodó, bár mekkora hatalommal bírt is, magát istennek nevezte, tartatta volna, ezért aztán köztes megoldásként bevezették az Isten kegyelméből való uralkodást. I. Ferenc József címei – teljes felsorolásukat mellőzve –, ezzel kezdődött: „Mi Isten kegyelméből….”. Pedig uralkodásához Istennek épp annyi köze volt, mint a korabeli osztrák kamarillának az Istenhez. Hiszen ez a kamarilla volt, amelyik puccsal lemondásra kényszerítette V. Ferdinándot és ez a kamarilla volt, amelyik Ferenc Józsefet szemelte ki a trónra.

Közbevetőleg meg kell jegyeznem, hogy a két világháború közt levő, un. Horthy rendszer felemás állapotot mutatott, hiszen egyidejűleg még őrizte a rendiség állapotát, de ahhoz lépest már demokratikus is volt.(Még az sincs kizárva, hogy a mainál is demokratikusabb)

1934. október 25-én gróf Bethlen István (Gernyeszeg, 1874. október 8. – Moszkva, 1946. október 5.) a Magyar Szemle Társaság vacsoráján a következőket mondta el: „Meggyőződésem az, hogy a magyar közéletben túl sok a személyi kultusz, s hogy ez a személyes kultusz gyakran az eszméknek és a reális megoldásoknak a kultuszát alkalmas elhomályosítani. Meggyőződésem, hogy a személyes kultusz a nemzetet érdeklő nagy kérdések reális arcvonásait elhomályosíthatja, meggyőződésen az, hogy gyakran követ a magyar közélet közéleti bálványokat, még akkor is, amikor talán hibákat követnek el; és ennek a következménye azután az, hogy amikor egyes kérdésekben zsákutcába kerül a nemzet, akkor ledöntetnek a bálványok és velük együtt hamis megítélés alá kerül az is, ami jót, hasznosat a nemzet számára alkottak.”

Ez nem indokol semmiféle magyarázatot. Csak azért idéztem, mert ennek fényében és tudatában érdemes tovább olvasni ismertetőmet. Számomra az ő személye az etalon!

 ✽ ✽ ✽ 

De hát mit is jelent ez a kultusz szó? A latin eredetű kultusz (cultus), amelynek jelentése „törődés” vagy „imádat”. Átvitt értelemben valaminek vagy valakinek túlzott tisztelete, lásd személyi kultusza. A rendi társadalomban nevezhetjük ezt, akár teljes mértékben normális állapotnak, de mindez egy magát demokráciának tartó, az egyenjogúságra épülő rendszerben már nem az.

Ennyiben ennek a személyi kultusznak igen távollevőnek kellett volna lennie a magát demokráciának tartó kommunista ideológiától, mégis, ez hagyta történelmünkre a legnagyobb nyomot. A személyi kultusszal foglalkozó irodalom ennek forrását a hatalomban látja, azaz a vezető várta el, hogy személyét dicsőítsék. Bár ez nem vitatható, én mégis úgy gondolom, ez még érthető magatartás is egy vezetőtől, aki ezáltal is hatalmát akarja szilárdítani. Viszont mi készteti a hétköznapi embereket arra, hogy ennek az elvárásnak szolgai módon, igen gyakran önként és saját elhatározásuk útján megfeleljenek?

Mi készteti az embereket arra, hogy a vezetőbe vetett bizalom, a velük szemben vállalt lojalitás, melyet még normális állapotnak tarthatunk, valamiféle túlgerjesztett állapotba jut náluk? Nem szándékozom, a valóban Istenfélő olvasóimat hitükben megbotránkoztatni és épp ezért elnézésüket is kérem, de meggyőződésem, hogy az személyi kultuszt kiteljesítő emberek valójában istent teremtenek ezzel maguknak, hiszen az abszolútumban való hit, minden vallás alapja. Talán az a helyes, ha Bethlen nyújtotta fogalomnál, a bálványimádásnál maradok.

Számtalan példát lehetne felsorolni a világ számtalan országából és korából. Kevés ehhez egy ilyen kis, szűk keretek között mozgó ismertető. Ami lényegesebb, hogy történelmi tudatunk, tapasztalatunk mennyire feledékeny. Pár évtized épp elég ahhoz, hogy a régi „istenek” helyett új bálványokat kreáljunk magunknak. Erre szeretnék hét példával, mint a gonoszok, szolgálni. 

✽ ✽ ✽ 

1. Velünk és bennünk lét 

„A világ legtermészetesebb dolga, hogy Rákosi elvtárs mindig velünk van, köztünk jár.” (Mesterházi Lajos: Személyes segítség 1952.) 

„Jóságos nagy Isten, magyarok Istene! Hallgasd meg imánkat Orbán Viktorért, aki harcol hazánkért és a keresztényégért!” (2016.11.01.)

14_2.JPG

2. A vakbizalom

„Úgy bízott a szovjet nép Leninben, mint mi most Rákosi elvtársban!” (1950. 03.03.)

dunantuli_nalplo_1950_03_03.JPG

„Tudom! Tisztelem és szeretem, vakon megbízok a Minizterelnökünkben!” (2016.09.08.)

bizalom.JPG

3. A győzhetetlenség

„Győzhetetlen vagyok én is, mert vele haladok az úton sok milliomod magammal.” (Máté György: A szívünket adjuk)

„Tisztelettel Elnök úr! A jó Isten éltessen és áldja meg bölcsességedet. Benned az erő!” (2017.12.07

ov_rajongoi.JPG

 (Véleményem szerint az „Erő” itt a Csillagok háborúja című film Jedi lovagok erejére utal)

4. Az áldottság

„Így akarunk köszönetet mondani édesapánknak, aki sokáig éljen jó erőben, egészségben egész népünk javára” (1950.03.09.)

dm_1952_03_09_3.JPG

„Ez áldás. Atyánk, kérlek, ezt az áldást hozd valóságba Urunkért, Jézusért. Alakítsd, kérlek, továbbra is miniszterelnökünk szívét áldásunkra és a te örömödre. Ámen. (2016.11.01.)

12.JPG

5. A kézrátétel misztériuma

„Szinte megfogózkodom kemény, erős jobbjában, és azt szeretném mondani, hogy boldogan jöttem,Rákosi elvtárs” (Gergely Sándor: Ünnepnap 1952.)

„Aki pedig a valóságban is megszoríthatta Rákosi kezét, annak idézem egész testében máris átfut a bizakodás és a nyugalom.” (Sőtér István: Októberi szivárvány 1952.)

A mai korból csak képpel szolgálhatok. Bár a középkorban a pápá kezén levő gyűrűt csókolták meg, mert az abban levő ereklye megnyugvása származott az illetőnek.

orbannak-kezcsok_2015.jpg

6. A vezérlő csillag

 „Életem legboldogabb két napja volt a kongresszus, mert személyesen hallottam beszélni Pártunk bölcs vezértét, Rákosi Mátyás elvtársat” (1951.03.01.)

dunantuli_naplo_1950-03-01-legboldogabb.JPG

„Könnyek szöktek a szemembe, olvasván e sorokat. Az én Istenem áldja meg Önt, miniszterelnök Úr!”(2017.09.30.)

2017_09_30_16_20_magyaridok_hozzaszolas.JPG

7. Imába foglalhatóság

Bár Rákosi esetében ez ideológiai anakronizmus lett volna, ehhez megközelítőt azért találhatunk.

„Fogadjuk neked, Rákosi elvtárs: szeretni fogunk és tisztelni. Szobánk a te szobád lesz, asztalunk a te asztalod. Hogy te vezess bennünket, amíg csak élünk, és te mutasd az utat az utánunk következőknek.” (Háy Gyula: Kovács elvtárs 1952.)

„Az Úr legyen előtted, hogy a jó utat mutassa neked. Az Úr legyen melletted, hogy karjába zárjon és megvédjen a veszedelmektől. Az Úr legyen mögötted, hogy megvédjen a gonosz cselvetésétől. Az Úr legyen tebenned, hogy megvigasztaljon, ha szomorú vagy. Az Úr legyen alattad, hogy felfogjon ha elesel. Az Úr legyen körülötted, ha mások Rád rontanak. Az Úr legyen fölötted, hogy megáldjon Téged. Így áldjon meg téged a jóságos Isten, ma, holnap és minden időben. Ámen.” (2016.09.22.)

ima.JPG

✽ ✽ ✽

P.s. Azzal próbálom déja vu jövőnk kilátástalanságba vesző rémisztő képét optimistává tenni, hogy a képen látható idő ember, már Rákosi Mátyás rendszerében is ugyanezt csinálta.

kezcsok2.jpg

✽ ✽ ✽

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://celpontban.blog.hu/api/trackback/id/tr8613564485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása