CÉLPONTBAN

MINDENKINEK MEG VOLT A MAGA NAGY KERESZTJE

2012. június 22. 08:46 - Kiss-Dobos László

Kövér mégsem hozta nyilvánosságra meakulpázást, amiért Elie Wiesel, aki Erdélyben született, tehát neve magyarul: Eléje Vizel, visszaadta a 2004. június 24-én a Magyar Köztársaság akkori elnökétől, Mádl Ferenctől kapott  Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét.  Hiába, mindenkinek meg van a maga nagykeresztje! Ugyanis Eléje Vizel mély megdöbbenéssel és felháborodással értesült arról, hogy a magyar Országgyűlés elnöke is részt vett a nyilas eszméket valló erdélyi író, Nyírő József újratemetési kísérletében, mivel azt az "Világ Igazai" között méltán helyett foglaló Román Állam megakadályozott.

 Csak a történelmi hűség kedvéért néhány adat:

1937 és 1938 között Román királyság miniszterelnöke Octavian Goga (Resinár, 1881. április 1. – Csucsa, 1938. május 7.) román költő, drámaíró, antiszemita politikus volt, aki Ady halála után megvásárolta a Boncza családtól a csucsai kastélyt. 1913-ban Goga, egy aradi román nyelvű lapban, publikált egy nagy port kavart cikket, mely azzal vádolja a magyar irodalmat, hogy elzsidósodott. Írásában az új magyar irodalmat, a Nyugatot és barátját, Adyt is lezsidózta. Ady Gogának írt válaszában így fogalmazott:

"Hát először is tudni kell, hogy Romániában  (...) az arisztokrata leköpi a dzsentrit, a dzsentri a polgárt, a polgár a parasztot, a paraszt a kutyát, a kutya a zsidót. Nincs kedvem itt a románok legszebben fejlett antiszemitaságához magyarázatokkal szolgálni, talán majd máskor, de a román zsidógyűlölet majdnem bizáncian szép."

Mint miniszterelnöknek az volt az elképzelése, hogy a romániai 617 396 főt kitevő zsidóságot Madagaszkárra szállítsák. 1938. január 12-én kormánya 225 222 román zsidót fosztott meg állampolgárságától.

1938. január 31-én a New York Times-nak adott interjújában röviden így fogalmazott:

„Briefly, we have far too many Jews."

1992-ben Gogáról nevezték el a Kolozsváron található Megyei Könyvtárat. Szatmáron és Kolozsvár Monostor negyedében róla neveztek el áltaános iskolákat, továbbá Csíkszeredában egy középiskolát és kollégiumot. A csucsai kastélyban jelenleg is működik a Goga emlékmúzeum. A képen látható menórát, bizonyára a Wiesenthal központjától kapta.

Ciucea_castle_-_Octavian_Goga_desk.jpg

Gogát a miniszterelnökségben Miron Cristea  (Elie Cristea Maroshévíz, 1868. július 20. - Cannes, 1939. március. 6.)  patriárka követte, aki szintén antiszemita és nácibarát volt. Többször hangoztatta, hogy a zsidók „élősködő paraziták", sőt 1939-ben kormányfőként szintén zsidókat fosztott meg az állampolgárságuktól. 1938. március 28-án, szintén a New York Times idézi Cristea, mint miniszterelnöknek, egy a romániai sajtóban megjelent írását, melyben Cristea röviden így fogalmazott:

„Why should we not get rid of these parasites [Jews] who suck Rumanian Christian blood?"

 

Csíkszeredán található a 2001-ben létesült "Miron Cristea  Patriarka" Művelődési Központ.( Cím: Miercurea Ciuc  Str. Petőfi Sándor Nr. 23). A csíkszeredai József Attila Általános Iskola címe 530112 - Csíkszereda, Miron Cristea utca 1. sz. A nácibarát Cristea mellszobra a mai napig áll Gyulafehérváron.

Miron_Cristea_in_Alba_Iulia_Museul_Unirii.jpg

2010-ben a Román Nemzeti Bank emlékérmét bocsátott ki arcmásával:

Miron Cristea.jpg

Hogy Eléje Vizel miért egy nagy keresztet és miért nem egy nagy hatágú csillagot kapott - ez lett volna stílszerű - azt nem tudom.

Mindenesetre így végre szétvált, ami össze sohasem tartozott.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://celpontban.blog.hu/api/trackback/id/tr914604043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása