CÉLPONTBAN

GASKÓ KIÜTÖTTE BÁNÓT

2010. január 24. 15:18 - Kiss-Dobos László

A négyek bandájáról (Avar-Dési-Bolgár-Mészáros) és csatolt kiegészítőikről (Bánó-Németh-Vicsek-Kálmán) elhíresült ATV-s "egyenes beszédű" gyülekezete január 22.-én interjút készített Gaskó Istvánnal, abból az alkalomból, hogy a MÁV Cargonál sztrájkoltak, mert a munkavállalók 7%-t akarják elbocsátani. A riporter, Bánó András szokásos nagyképű, kioktató stílusában kezdte a beszélgetést, ám a végére a szakszervezeti vezető alaposan kiütötte az egykori muszter-mestert.

A műsorvezető dr. Bánó András - aki mellesleg jogász, innen a dr. - gunyorosan mosolyogva, magas lóról kezdve, lekezelően azzal indította a beszélgetést, hogy nem volt igazán fair dolog csak fél órával korábban bejelenteni a sztrájkot. Gaskó egy jól irányzott jobb, vagy bal egyenessel azonnal padlóra vitte az "egyenes beszédéről" elhíresült Bánót: "Miért minősíti, hogy nem fair?" Majd kifejtette, hogy mivel a teherszállítás az utazóközönséget nem érinti, még csak az elégséges szolgáltatást sem kell biztosítani.

Azaz mivel az eljárás teljesen jogszerű volt, ezért az, fair is volt.

Az "egyenes beszédéről" közismert Bánó leesve a magas lóról, kínjában megkísérelte ad abszurdként felhozni, hogy ilyen alapon akár egy perccel a sztrájk előtt is bejelenthették volna. Gaskó azonban a padlóról feltápászkodott és a bizonyára alaposan felkészült, és jól tájékozott ex-napkeltés műsorvezetőt újabb egyenessel - most Bánó stílusával: hátulról mellbe - ismét a padlóra vitte. Példát hozott fel, amikor az Air France-nál egy sztrájk alkalmával a pilóta megvárta, amíg az utasok beszálltak a repülőgépbe, majd ezt követően jelentette csak be, hogy ő bizony most sztrájkba lép. És erre szépen mindenki kiszállt. Franciaországban - és itt érte az hátulról kapott mellbevágó ütés Bánót - nem volt ilyen türelmetlen és a sztrájkolókat unfairnek nevező riporter - értsd, mint Bánó -, aki bélyeget ragasztott volna az alkotmányos jogukkal élő munkavállalókra.

És hogy ez miért volt hátulról mellbe? Hát azért, mert Bánó, aki saját bevallása szerint csak azért nem maradt kint Izraelben, mert az, az ő ízlésének túl keleties világ volt, egy a miénknél még nyugatibb világból felhozott példával lett knockoutolva.

Így aztán dr. Bánó arcáról lehervadt a gunyoros, nagyképű mosoly és a megszületését is már bánó arckifejezéssel állapította meg, hogy "Itt akkor még tanulni kell a franciáktól!" Majd, mint egy makacs, durcás gyermek, csak hogy az övé legyen az utolsó szó hozzáfűzte: "De azért én mégis azt gondolom, kicsit amorális fél órával korábban szólni".

És hogy dacossága miatt ne fedjék meg ismét, gyorsan beismerte vereségét. Elismerte, hogy Gaskó jobban ismeri a sztrájktörvényt nála. Tette pedig ezt annak ellenére, hogy neki jogi végzettsége van (ELTE 1969-1974): "Ön biztos, hogy jobban ismeri a sztrájktörvényt nálam. Ez már kiderült". Tegyük hozzá, hogy nem csak ez derült ki, hanem sok más is.

Az is kiderült, hogy a jogi diplomával rendelkező dr. Bánó ezek után jogi tanácsot kért az érdekvédő Gaskótól: "De azért én kérdezem, hogy a sztrájktörvényben a tehervagonokra van egy passzus?"

Nos, a jogi egyetemet végzett Bánó ezzel a kérdéssel túltett a világ leghülyébb kisgyerekének - Karinthy Frigyes által minősített - kérdésén is. Gaskó, pedig mutatva jó szándékát, még nem mosta fel Bánóval a padlót. Még nem! Hanem, mint a világ leghülyébb kisgyerekén is túltevő fiát szerető anya, türelmesen elmagyarázza a sztrájktörvénynek az alapvető szolgáltatásáról és a nem alapvető szolgáltatásokról szóló különbségét. Hátha végre hülyécske, de azért jogi diplomával rendelkező gyermeke végre felfogja azt, amit már az egyetemen is meg kellett volna tanulnia.

Bánó félve, hogy vissza kellene adni nehezen megszerzett jogi diplomáját, semmibe révedő tekintettel bámul maga elé. Hosszú kínos csönd után, szinte csak magának beismerve felfogóképességének igen csak alacsony korlátjait, mikor így motyogott magába roskadva: "Nem egészen stimmel ez nekem valahogy..."

Nos ezt mi megértjük és ezen egy cseppet sem csodálkozunk!

A sztrájkoló munkásokkal szemben nem csak koncepciókat gyártó, de kifejezetten uszító ex-Egyenleges Bánót azonban Gaskó keményen és bántón tovább csépeli, egyenesen bele a fájó-bánó közepébe, amikor a MÁV Cargonál elbocsátandó 7% munkavállaló helyzetének illusztrálására egyenleget vonva kifejti, hogy ha az ATV-nél csökkentenék a létszámot 7%-kal, lehet, hogy abba Bánó is beleesne.

Bánó papírjaiba mélyedve idézi - érzékeltetve, hogy nem ő találta ki a mondandóját, neki mindent leírtak -, mi volt a munkáltató fenomenális gazdasági indoka a szükségszerű elbocsátási tervének. Mire Gaskó egy újabb csapást mér egyenesen Bánó egyenesen beszélő szájára: "Milyen ízléstelen mondat. Hogy tudta elmondani?"

Bánó számára végképp az is kiderült, hogy Gaskó nem csak a sztrájktörvényt ismeri jobban, nála, mint jogásznál, de könnyedén, minden erőlködés nélkül képes volt lesöpörni Bánót a képernyőről, mint egy oda nem illő szemetet. Bánó már kétségbeesetten vergődik, már nem annyira magabiztos, amikor megkérdezi: "Mi itt a megoldás? Gyakorlatilag akár minden héten leblokkolja a tehervonat forgalmat..."

Mire Gaskó csak rálehel, hogy ismét padlót fogasson vele: "Persze, hogy legyen Önnek mit mondania". És hogy sportszerűen kisegítse a már nyelni sem, köpni sem tudó Bánót, felszólítja, hogy ideje lenne becitálnia a BKV vezérkarát, mivel az ATV egyenes beszédű újságírói azt állították, hogy a sztrájkot szervező szakszervezetek a felelősek azért, hogy a budapestieknek gyalogolni kell. Mostanra viszont már kiderült, hogy a BKV feleslegesen sztrájkoltatta a dolgozókat, mivel 6 nap után a sztrájkkövetelésüket teljesítették. Tehát itt az ideje, hogy Bánó a BKV vezérkarának a szemébe mondja, a felelősség a maguké!

Bánó, mint aki fültövön vertek és megsiketült, úgy engedi el a füle mellett a becitálásra felszólító szavakat. Még mit nem, akkor nekik is meakulpázni kellene. Azt pedig mégsem! Ezért aztán, amikor szóba kerül a sztrájkkal kiharcolt "pulykapénz" megmaradása, Bánó gyorsan témát vált. És megkérdezi, hogy a buszvezetők miért akarják a "pulykapénzt" Internetezésre váltani? "Mi az, hogy Internetre viszi el? Nem értettem soha!" - veti közbe az emberek egyenjogúságát és egyenlőségét zászlajára tűző liberális Bánó, majd gúnyorosan megkérdezte - "A buszsofőrök mind Interneteznek?"

És itt érkeztünk el a deus ex machinához, amikor kiderült, hogy az ATV "Egyenes Beszéd"-e, igen csak girbegurba. A liberális Bánó végső megszégyenüléséhez. Innen szó szerint idézük az elhangzottakat, mert annyira szép, amint Gaskó végre felmossa Bánóval a padlót:

Gaskó: Rájuk fér! Mindenkire!

Bánó: Csakhogy csodálkoztam! Hogy a buszsofőrök...?!

Gaskó: Miért ne Interneteznének? Ugyan olyan emberek, mint Ön!

Bánó: Az világos... Nem... Csak csodálkoztam!

Gaskó: Akkor mi az, hogy a "buszsofőrök"?

Bánó: Mert csodálkoztam, hogy otthon a buszsofőrök...!

Gaskó: Bánó úr! A váltókezelő is Internetezik.

Bánó: Hál Istennek!

Gaskó: Ez a cél!

Bánó: Köszönöm szépen!

Mi pedig tárgyilagosan azt gondoljuk, ezzel az utolsó mondatával egészen biztosan nem mondott igazat, nem beszélt egyenesen dr. Bánó.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://celpontban.blog.hu/api/trackback/id/tr882565108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása