CÉLPONTBAN

LENNI VAGY NEM LENNI

2017. szeptember 17. 11:26 - Kiss-Dobos László

  1. Mint egy örök hamleti dilemma marcangolhatta a magyar színjátszás ősi fészkében, Kolozsvárott a színészeket, amikor 98 éve a történelem szeszélyes és váratlan, előre nem sejthető fordulataihoz idomultak, vagy valami más volt a dolgok mögött, ki tudja! És kitudja,

»Akkor nemesb-e a lélek, ha tűri

Balsorsa minden nyűgét s nyilait;

Vagy ha kiszáll tenger fájdalma ellen,

S fegyvert ragadva véget vet neki?« 

Az első sorsforduló az I. világháborút követő román megszállás volt. 1919. szeptember 30-án, még békeszerződés sem volt, így elméletileg nem lehetett tudni semmit, a megszálló román hatóság kiebrudalta a magyar színészeket, az 1905-ben épült Hunyadi téri Nemzeti Színház épületéből. A sors fintora lehetett, hogy aznap este pont a Hamlet ment, melyet a vicces kedvében levő román cenzor, talán vészjósló figyelmeztetésként úgy húzott meg, hogy Hamlet nagy monológjának csak az első sorát hagyta meg:

„Lenni, vagy nem lenni ez itt a kérdés”.

4_1.jpg

Janovics Jenő naplórészlet

Az est Hamletjét alakító színházigazgató, Janovics Jenő így vall erről naplójában:

»Következett a nagy monológ. És én elfelejtettem mindazt, amit tudós dramaturgiai professzoraimtól hallottam a színiakadémi­án, hogy ez a nagy monológ önmagát marcangoló, magába mélyedő elmélkedés. Kiállottam a súgólyuk elé, a nézőtér felé harsogva a kérdést: „Lenni vagy nem lenni, ez itt a kérdés!”

Pillanatnyi megdöbbent némaság után robbantak ki a szenve­délyek. A karzatról lenyilalló éles női hang törte meg először a halá­los csöndet:

Élni akarunk!

S utána kétezer torok dörögte, harsogta felszabadultan, uj­jongva, reménykedően:

Élni akarunk!

Mintha a történelem kerekébe akart volna ez a kétezer ember kapaszkodni. A tenyerek összeverődtek, a lábak szilajul dobogtak, félelmes pillanat volt. Magam is megriadtam a visszafojtott szenve­délynek ettől az orkános kitörésétől«.

5_1.jpg

Janovics Jenő naplórészlet

Az új hatalom, Fortinbras, berendezkedett. És ha nem is emeltette négy századossal magasra Hamletet, de valahogy ha nehezen is, de élni hagyta Horatiot, akinek az lett a dolga, hogy meggyőzze az igaz ügyről a kétkedőket. A magyar színészeknek át kellett költözni a Sétatéri nyári Színkörbe. Nehéz és küzdelmes időszak következett el, de a magyar színjátszás bölcsőjében Kolozsvárott élt a magyar szót ébren tartó színház. És ez a színház nem csak Kolozsváron, hanem Erdély számos más településén is hirdette az Igét!

 

✽ ✽ ✽

 

A második fordulatot a II. bécsi döntés hozta meg. A Hunyadi téri színház épület ismét magyar lett. A kolozsvári színház műsorregiszterében így jelölték meg ezt a napot.

6.JPG

Részlet a Kolozsvári Nemzeti Színház műsorregiszteréből

Az első ünnepi díszelőadáson műsorra került az a Hamlet, amely 23 évvel korábban itt az utolsó volt. Ez a Hamlet azonban ott kezdődött, ahol az előző megakadt: „Lenni vagy nem lenni, ez itt a kérdés”. Sajnos azonban ez az újravirágzás csak rövid életű lehetett, a front és a háború közelgett. 1944 őszén még utolsóként bemutatták Páger Antal rendezésében Kerecsendi Kiss Márton színművét, az „Első”-t, miközben a városban vérző sebesült katonákat szállító katonai járművek dübörögtek.

2.JPG

Az Első színlapja

A szerző, Kerecsendi-Kiss Márton így emlékezett vissza erre az időre évekkel később: »A színpad és a nézőtér egyaránt nyomott hangulatú. Mi már tudjuk, hogy hiába dolgozott egy egész hónapig ez a nagyszerű kolozsvári együttes: nem lesz több előadásunk. A kolozsvári Nemzeti Színház nézőterén zsebkendők fehérlenek. A darab végén fel-felcsuklik a sírás. A tapsnak is más hangja van, mikor kihívják a művészeket a függöny elé. Én is köztük állok... Az egész napot a házsongárdi temetőben töltöttem. Mentem kőtől kőig, Most ugyanígy vándorol tekintetem a szép erdélyi arcokon. Tamási Áronnál megállok, ő van hozzám legközelebb, az első sor szélén. Ó is beszédesen rajtam tartja a szemét. Mögötte síró asszonyok. Az Első című társadalmi színművet Erdélyben könnyek öntözik. Váratlanul megszólal a Himnusz. Mi is könnyezünk már, fent a színpadon, egymás kezét fogva. Átérezzük a mélyebb drámát: így lesznek az elsókb6l utolsók...« 1

Szeptember 15-én a társulat egy jelentős része elhagyta az ostromnak kitett várost. Köztük van báró Kemény János főigazgató, aki még 1931-ben vette át a a kolozsvári Thália Magyar Színház Rt. vezetését mint elnök-igazgató, vagyonát a kolozsvári színház gazdasági helyzetének rendbetételére használva, s ebben a munkakörben marad 1941-ig, amikor a Kolozsvári Nemzeti Színház főigazgatója lett és aki feldúltan hagyta el a várost. A vonaton eszelősen énekelte az Erdélyi Indulót parafrazált szöveggel - Az eredeti szöveg: ,,Édes Erdély itt vagyunk, Érted élünk és halunk" - ,»Édes Erdély itt vagyunk, S hogyha baj lesz, itt hagyunk«.2

✽ ✽ ✽

 

1944. október 11-én a Kolozsvárra bevonuló 2. ukrán front csapatai ismét fordulópontot eredményeztek. A színházat előzőleg október 9-én evakuálták. Ez ellen sokan tiltakoztak, mondván, hogy a kisebbségi sorsunk huszonkét esztendeje alatt megtanultuk értékelni, hogy mit jelent a magyar szó színpadról szóló ereje. Valljuk be őszintén látszólag ebben igazuk is lehetett volna. Az új hatalom, ez a keleti Fortinbras már teljes ideológiai behódolás kívánt! Biztos, hogy ez is a lenni vagy nem lenni hamleti gyötrődés kérdése, de nem ugyanabban az értelemben. A tenyerek már nem verődtek összeverődtek, a lábak nem dobogtak szilajul, ennek ellenére mégis félelmes pillanat volt.

Valójában már 1944. október 31-én valamiféle Észak-Erdélyi Nemzeti Demokrata Párt tartott egy díszelőadás Észak-Erdély felszabadulása alkalmából. Az est folyamán Jancsó Adrienne Petői-, Ady-, József Attila-verseket szavalt. A beszédeket Teodor Bugnariu, Kolozsvár háború utáni polgármestere, mivel ebben az időben Kolozsvárnak a százezres lélekszámhoz közeledő lakosságának 88,1%-os volt a magyar anyanyelvű lakossága - és Nagy István tartották. Nagy Istvánról a lexikon3 az alábbiakat írja: (Kolozsvár, 1904. febr. 22. – Kolozsvár, 1977. ápr. 24.): író, egyetemi tanár. Munkáscsaládban született. Az elemi isk. ötödik osztályát félbehagyva asztalosmesterséget tanult. 1919-től vett részt a munkásmozgalomban. 1920-ban a kolozsvári gyufagyárban inassztrájkot szervezett, 1922-ben a bútorgyárban szakszervezeti főbizalminak választották. 1922–27-ben vándormunkásként járta be egész Romániát, a nagy dunai kikötőkben, Galaţi-ban és Brăilában dolgozott. Visszatérve Kolozsvárra, a Román Munkássegély szervezetében végzett munkát. 1933-ban, a kolozsvári vasutassztrájk után bebörtönözték. Kiszabadulva az illegális Vörös Segély tartományi titkára, majd bukaresti irodájának tagja volt, emellett bútorasztalosként dolgozott. 1935–36-ban ismét börtönt szenvedett, Jilaván és Doftánán raboskodott.

Bár a színház 1944. november 8-án megnyitotta kapuit, a nézőtér sorai üresen tátongtak. A novembertől egészen február végéig tartó korai sötétségben Kolozsvár „felszabadított” lakossága félt kimenni az utcára. Vajh, miért?

Az első román kormány beiktatása után, 1945. március 13-án Petru Groza beszédet tartott Kolozsváron. Ezen a napon a Hunyadi téri színház is ünnepelt. Észak-Erdélynek Romániához való újbóli hozzácsatolása alkalmából egy ünnepi díszelőadással!

3_1.jpg

 

A Romániához történt ismételt csatlakozás "örömünnepének" színlapja

Az elmenekült színészek egy része is visszatért és akik közülük átestek a Tisztogató Bizottság vizsgálatán, azokat a színház visszavette. A vissza nem tértek közül a gyanúsakat, Vaszy Viktor karmestert és Kenessey Ferenc rendezőt pedig itthon az ÁVH figyelte le. 1945. október 21-én ismét kiebrudalták a Hunyadi térről a magyar színészeket, akár azt is mondhatnám, hiába volt az örömóda a Román államiság miatt. Csakhogy ez alkalommal az utolsó előadás sem létről vagy nem létről szóló örök hamleti kérdést feltevő Hamlet előadás volt, hanem a Tatárjárás.

 

✽ ✽ ✽

 

1 Kerecsendi Kiss Márton: Emlékkönyv. Cleveland, 1972., 303. old.

2 Versényi Ida múvésm6 visszaemlékezése (rnagnófelvétel), Magyar Színházi Intézet, hangarchívum

3 Magyar Életrajzi lexikon 1000-1990 CD-ROM Bp. Arcanum Adatbázis Kft., 2001

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://celpontban.blog.hu/api/trackback/id/tr2512870716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása