CÉLPONTBAN

A NOBELESEK

2015. február 13. 06:36 - Kiss-Dobos László

Bizony nem tudom, hogy a mai pedagógusok, mi a fenét akarnak az állandóan előcitált magyar vagy magyar származású Nobel-díjasokkal. Lányomnak és osztálytársainak a negyedik osztályban a bugyuta tanítónőjük házi feladatként feladta, hogy tanulják meg kívülről ezeknek a személyeknek a neveit. Mintha egy telefonkönyvet kellett volna bebiflázniuk a gyerekeknek. Le merném fogadni bármennyiben, hogy butácska oktatójuk sem tudná megmondani, hogy mit jelent a „katódsugaras vizsgálatokra alapozott atommodell” vagy a „kolloid oldatok heterogén természete”. Megjegyzem én sem!

 

Ha viszont például valaki segítségül meg tudná mondani érthető emberi nyelven, hogy mi az a „ubikvitin-mediálta fehérjebomlás”, nagyon szépen kérem ne tegye! Szeretném hátralevő napjaimat nyugalomban leélni.

 

Aztán mi az, hogy magyar vagy magyar származású? Egy Wiesel nevű díjazott 1928-ban született Romániában. Magát zsidó származású amerikainak tartja, és kifejezetten tiltakozik az ellen, hogy ő magyar lenne. Akkor milyen jogon soroljuk őt oda? Egy másikuk, Gajdusek esetében anyai nagyszülei voltak magyarok, akik Debrecenből emigráltak Amerikába még a 19. század közepe táján. Egyetlen egy szót sem tud magyarul. Friedman szintén már az Egyesült Államokban született, ott végezte iskoláit. Ő se tud egyetlen egy szót sem magyarul. Richard Adolf Zsigmondy Bécsben született és magát osztráknak vallotta. Robert Barany szintén Bécsben született, és a magyar tudományos élettel soha nem volt kapcsolatban. Ők sem beszéltek egy szót sem magyarul. Végül John Charles Polanyi pedig Berkinben született és kanadai állampolgár lett. Nos ő sem volt soha magyar.

 

Ezzel az erővel, akár Ádámot és Évát is magyar származásúnak titulálhatnák a Nobel-díj sznobok.

 

Most pedig a 6. osztályban magyar tanárnőjük adta fel ismét nekik, hogy írják össze a fenti Nobeleseket Természetesen a díjat odaítélő bizottság is csak emberekből vagyon. Tehát nem tévedhetetlenek. Könnyen meglehet, hogy nem a legméltóbbat választották ki. Ezzel csak arra akartam utalni, hogy a Nobel-díj nem egy szentírás. Az élet teli van véletlenekkel és be nem következő valószínűségekkel.

 

Végül fel kell hívnom a Nobel-díjasok előtt hasra vágódó sznobok figyelmét, hogy a rendre kifelejtik a lajstromból a leginkább magyar származású Nobel-díjas Gorcsev Ivánt, aki már 21 éves korában elnyerte a fizikai Nobel-díjat. És ezt az érdemét még az sem csökkenti, hogy mindezt egy makaó nevű kártyajáték által szerezte.

 

Na ja! Az élet teli van véletlenekkel és be következő valószínűségekkel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://celpontban.blog.hu/api/trackback/id/tr97170771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása