CÉLPONTBAN

REPÜLJ HAJÓM!

2019. január 21. 11:30 - Kiss-Dobos László

hol a holnap hőse?

 

Engem az Istenek nem szerettek annyira, hogy különösebb tehetséggel áldottak volna meg valamiben. De másoknál mégiscsak jobban szerettek, mert fiatal koromban olyan barátokkal áldottak meg, akik igen tehetségesek voltak, és akiktől épp ezért sokat tanulhattam.


novotny_vilmos.jpgEgyik ilyen barátom, majd öt évvel idősebb Novotny Vilmos (Bp., 1938. aug. 13.– Bp., 1981. aug. 26.) költő volt, de mellette filmezett és bábjátékokat is írt. Mégsem ebből élt meg. Édesapjától, id. Novotny Vilmostól örökölt egy szakmát és egy műhelyt a Belgrád rakpart 6/8 alatti lakatosáru- és vasszerkezeti üzemet, ahol láttam kétkezi esztergályos munkát végezni. De kellett is neki ilyen prózai foglalkozás, hiszen 1956 után becsukták.

Az igen fiatalon, 43 évesen, és immár 38 évvel elhunyt költő barátomnak két verses kötete jelent meg tíz esztendő alatt, mára már méltatlanul elfeledve. Az első a Kiküldött munkatársunk 1971-ben, a második és egyben az utolsó Atlantiszról szabadultam 1981-ben. Költészete nem volt mentes az iróniától, a lánglelkű indulatoktól és a nagy szavaktól való tartózkodástó. Reá emlékezve két versét szeretném felidézni.

 

MONDÓKA

Aki
– bár ő nem akarja –
aki korpa
– ő semmit sem akar –
aki korpa közé
– se ütni, se fájni –
aki korpa közé keveredik
– csak élni, hát istenem, és –
megeszik a disznók.

 

OKÍTÁS

Egy hal, ha igazándi hal,
a vízből égbe szárnyal:
ez semmiség. És semmi ég
sem kötheti meg szárnnyal.
A porban vígan araszol.
Odvas törzsön harkály.

Mikor újra vízbe érsz,
mondd, hogy hal maradtál.

 ✽ ✽ ✽

 1_5.jpg

Filmes karrierje egy 8 mm-es amatőr kis fim volt. Ady Endre halotti maszkját különböző módon megvilágítva szinte élővé tette. Sajnos már nem emlékszem, de valamelyik Ady vers szólt alatta, és a végén egy svenkkeléssel megkerülve a maszkot, kimerevítve a maszk hátsó  ürességét  ábrázolta azt is, ami halával bennünk is maradt..

 

✽ ✽ ✽

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://celpontban.blog.hu/api/trackback/id/tr8014579764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása