CÉLPONTBAN

HARC A MAGYAR SZÓÉRT

2017. június 02. 03:46 - Kiss-Dobos László

182 éve, 1835. június 2-án emlékezetes napja volt a magyar nyelvű színjátszásunk történetének.

A nemzeti színjátszásunk bölcsője Kolozsvárott ringott. Az első édes magyar szó 1792. november 11-én, hangzott el a Szén utcabeli (később Jókai utca) Rhédey-ház nagytermében levő színpadon és 1821. március 12-én megnyitotta a kapuit a nemzeti áldozatkészségéből épült, első állandó magyar kőszínház, a Farkas utcai színház. (A magyar kultúra eme műemlékét az új oláh megszállóhatalom az 1930-as évek közepén leromboltatta.)

farkas.jpg

1831. október 1. után már egy magyar és egy német társulat is játszott a színházban. A magyar arisztokrácia egy része és a főkormányszék hűségesen támogatta a német társulatot és nem sokat törődött a magyar nemzeti szempontokkal, aminek Kolozsvár közönsége nem örült és nem is tudott beletörődni.

A magyar és német színészet kolozsvári küzdelmének egyik érdekes emléke, hogy kolozsvári három főgimnázium diákjai egy titkos társulat hoztak létre azzal a céllal, hogy a német színészeket minél előbb, s ha kell, erőszakkal elűzze. Ez a titkos társaság a következő „Instructio admonitoriát" függesztette ki a színházra:

Mi kolozsvári három egyesült ifjúság, kik nemzetünk korcsosodását szívrepesztő fájdalommal nézzük, kegyelmeteket Heinrich Uhlich directiója alatt lévő színjátszó társaságot, mint nemzetünk s nyelvünk meghalása főeszközét, szebbre, de mégis direkt s igazán magyarra kifejtésünk eleven gátjait, csakugyanis magyarosan megintjük, hogyha még nemzeti játékszínünket bohóságaikkal, mellyel csakugyan nemzeti charakterünk legszebb vonását, a komoly férfíúságot ronthatják meg béfertőztetni meg nem szűnnek, s szegény hazafi színjátszó atyánkfiait ezen kis theatrumi jövedelemtől ismegfosztanák, szóval ha a fővárosunkból, Kolozsvárról, el nem takarodnak, meg fogjuk kigyelmeteket esmértetni, mire mehet az elkeseredett hazafiság. Protestatur et iterum protestatur per patriae hujus Hungaricae filios."

A diákság fenyegetése nem maradt puszta szó csupán. Június 2-án a színházból a kül-tordai út felé hazatérő német színészeket sok álruhába öltözött magyar diák megtámadta és megverte.

A botrányos esetet kapcsán – manapság idegengyűlöletnek és rasszista támadásnak neveznék – hosszas vizsgálat indult meg és a diákokat bár megbüntették. de Kolozsvárott a német színészeknek egy életre elment a kedve a színjátszástól.

♥ ♥ ♥

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://celpontban.blog.hu/api/trackback/id/tr3012558593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása