CÉLPONTBAN

KÁROLYI KERT

2018. szeptember 17. 17:24 - Kiss-Dobos László

Nem tudom, hogy mond-e valamit a fiatalabbaknak az a név, hogy Károlyi kert.

Budapest V. kerületében, a Ferenczy István utca – Magyar utca – Henszlmann Imre utca – Károlyi utca közötti terület a Károlyi családé volt, melyet 1920-ban vásárolt meg a Főváros, hogy közparkot létesítsen.

Itt állott köztéri szobra Prohászka Ottokárnak, amelyet 1947. április 26-ról 27-re virradó éjjel Faludy György író vezetésével ifjú kommunisták döntöttek le.

koncert_1958.jpg

Majd nyári koncertek helyszíne lett a nyaralás helyett Pesten maradók kulturális szórakoztatására. Sajnos a csak Interneten kutakodónak szűkösek a forrásai, így én sem találtam sem műsort, vagy forrást az itteni koncertéletről. Amit találtam az egy korabeli filmhíradó. Persze az is meglehet, hogy a benne említett „kis karmesterről”, Robert Benziről, akiről még játékfilm is készült, sem hallottak, miként ez ideig én sem.

Ami bizonyos sokan látogatták, és még a kerítésen kívülről is hallgatták, köszönhetően, hogy a látványt ki lehet takarni, de a hangot nem.

koncerthallgatok_a_karolyi_kert_keritesenel.jpg

1956-ban ideiglenes temető volt, köztük a képen látható, nálam, akkor csak 2 évvel idősebb 15 éves gyermeké.

1956-ban_temeto.jpg

✽ ✽ ✽

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://celpontban.blog.hu/api/trackback/id/tr5614245137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása