CÉLPONTBAN

MI CSAK OLYAT VÁLLALUNK, AMIT VÉGRE IS TUDUNK HAJTANI

2019. október 02. 18:21 - Kiss-Dobos László

2006 őszén, amikor Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének köszönhetően Riz Levente Rákosmente polgármestere lett a kerület lapjában kifejtette azt a véleményét, hogy „2002-ben olyan programmal nyertek városvezető elődeink Rákosmentén, amelyből 2006-ra a negyede sem valósult meg. Sok mindent ígértek: a kerületközpont, buszvégállomás áthelyezését, sportcsarnokot, 80 km aszfaltutat, teljes csatornázottságot, Rákoshegyet elkerülő utat, önkormányzati bérlakásprogramot. Meggyőződésem: vissza kell adni a szavak hitelét. Mi csak olyat vállalunk, amit végre is tudunk hajtani.” (Hírhozó 2006. november)

latvany.jpg

2006 óta 13 év telt el, háromszor több, mint a 2002 és 2006 között eltelt 4 év. Mivel nekem is „Meggyőződésem: vissza kell adni a szavak hitelét”, ez adhat némi jogot arra, hogy megvizsgáljuk a fent idézet szavak hitelét.

✽ ✽ ✽

Sportcsarnok

1999-ben Szilágyi Antal és Quitt András képviselők javaslatára elvi döntés született a Flamingó u., Flamingó köz, Újlak u., Táncsics M. u. által határolt önkormányzati területen egy 8000 m2-es és 2000-2500 férőhelyes sportcsarnok létesítésére, amit még vállalkozók finanszíroztak volna. (Hírhozó 1999. december 6., 9.old)

2000_ev.jpgUgyan akkor kétségek is gyötörték az előterjesztőket, hogy vajon lesz-e elegendő, megfelelő befektető, beruházó a megvalósításhoz. Mint Szilágyi Antal, kerületi sportalbizottság elnöke, beszámolt róla, 400-500 millió forintos magánberuházásból tervezik a megvalósítást, egy német cég például 250 millió forint értékben orvosi műszereket telepítene a sportcentrum területére, ahol 150 négyzetméteren egy sport rehabilitációs központ jönne létre. (Hírhozó 2000. március)

2008-ban Riz Levente kijelentette, hogy „Tíz esztendeje, hogy az akkori testület kifejezte szándékát egy kerületi sportcsarnok építését illetően. A beruházás eddig nem valósult meg. A jelenlegi városvezetés elhatározta, hogy elindítja a beruházást, megvalósíthatósági tanulmányt készíttetett az épület műszaki, sportszakmai és finanszírozási módjait megvizsgálva.” (Hírhozó 2008. december 22.)

A sportcsarnokot most már a Népliget és a Kaszáló utcai lakótelep közt levő sportpályára tervezték, melynek költségét 1,6- 2,2 milliárd forintra kalkulálták, és kifizetése 20 éves futamidőre tervezték, évente maximum 150 millió forintos részletekben. A 2000 fő befogadására alkalmas létesítmény üzemeltetésére havi 15-20 millió szántak volna. (Hírhozó 2009. január.22.) Ez alatt a 10 év alatt a beruházás ára a négyszeresére nőt.

✽ ✽ ✽

Rákosmente teke nagyhatalom lett

2013-ban épp annyi idő alatt, ami alatt a szocik vezette Rákosmente nem csinált semmit Riz Levente elmondta, „jelenleg folyik Rákosmente sportcsarnokának megterveztetése, amelyben természetesen a teke is helyet fog kapni. – Rákosmente teke nagyhatalom lett!” (Hírhozó 2013. június 20.) Csak valamely ócska és hazaárulós gyurcsányista állíthatja azt, hogy ez a teke nagyhatalommá válás nem ér fel Szingapúr gazdasági hatalommá válásával, vagy mondjuk Észak-Korea atomhatalommá válásával. Bár ez utóbbi esetében én szívesebben vállalom a tekét.

Egy évvel később – Isten malmai lassan őrölnek mert már kétszer annyi idő telt el, mint amennyivel Riz Levente a Hoffmann vezette szoci önkormányzatot tétlensége miatt kárhoztatta – már el is készült a sportcsarnok engedélyezési terve Igaz, hogy ez alatt az egy év alatt a megvalósítás költsége 3,5 milliárd Ft + áfára (4, 5 milliárd).emelkedtek. Riz Levente persze kapkodott fűhöz és fához, de leginkább Orbán Viktorhoz a kormány támogatása érdekében, hiszen uniós forrást erre pillanatnyilag nem lehet igénybe venni: "Bízom benne, hogy az év folyamán sikerül a szükséges állami segítséget megszerezni.” (Hírhozó 2014. febr. 27.)

2014. április 25-én még a választások előtt a Hírhozóban Riz Levente azt ecsetelte, hogy a tervezést egy T2a Építő Iroda Kft. nyerte el és a közben egytized milliárddal tovább emelkedett, immár 3,6 milliárd forintos beruházási költséget a kormány biztosítja.

✽ ✽ ✽

Amikor 4 szoci év több 12 fideszes évnél

Újabb olyan 4 év, amennyi alatt a szocik csak ígérgettek de nem tettek semmit, viszont Riz Levente és a Fidesz uralta új önkormányzat „felgyorsította a fejlesztés előkészítését” (sic!) (Hírhozó 2017. január), amikor a kerület újságjában máris pályázatot hirdettek a még fel sem épült Sportcsarnokban majdan levő fitnesz bérbeadására. Pályázni lehetett bel és kültéri legalább 1700 m2 fitneszterem és 400 m2 terasz és sportpályákra. A pályázati dokumentáció ára 38100 Ft volt, a megvásárlónak titokban kellett tartani, nehogy más balekokat megóvjon a ráfizetéstől. Nos, nincs információm arról, hogy hányan dőltek be Riz Leventének és vásárolták meg a pályázati dokumentációt, esetleg megnyervén a pályázatot, fizették ki előre az el nem, vagy soha el nem készülő bérlemény árát, de ha voltak ilyenek, akkor azok futhatnak a pénzük után. (Hírhozó 2018. június)

palyazat_2.jpg

Pár hónap múlva 2018 októberében meg is hirdették a Közbeszerzési Értesítőben a kivitelezésre a pályázatot. (2018/S 207-471607), amit – kérem ne lepődjenek meg, hiszen ebben mi lenne egy fideszes önkormányzat esetében a meglepő? – egy távoli építési vállalkozás, a zalaegerszegi ZÁÉV Zrt. nyerte el, amiről a Közbeszerzési Értesítő 2019. július 8-i számából értesülhettünk Ebből azt is megtudhattuk, hogy a 2008-ban még 1,6-2,2 milliárdba kerülő beruházás, ami időközben 3.6 milliárdra nőt, immár áfa nélkül forintra pontosa: 7 985 566 897 Ft-ba (Áfával, tehát bruttó 10 milliárdba) fog kerülni az adófizetőknek.

Hogy Zalaegerszegről hogy járnak fel Budapestre a kőművesek minden nap dolgozni, azt bizony én nem tudom. Ha itt szállásolják el őket, annak költségét is, mi adófizető lakosok fizetjük meg. Persze az is meglehet, hogy kiadja a munkát egy alvállalkozónak, de ebben az esetben a ZÁÉV nyereségét fizetjük feleslegesen.

A ZÁÉV tulajdonosa a szintén zalaegerszegi Pannon Speed Pro Vagyonkezelő Zrt. (Cégjegyzékszám: 20-10-040333), aminek a tulajdonosa egy Talentis Group Zrt. (Cégjegyzékszám: 13-10-041257), amelynek 2019. szeptember 6-án munkavállalói létszáma összesen 5 fő volt, akik közül 4 vezető beosztásban van. Gondolom az az egy munkavállaló, amelyik nem vezetőbeosztású, az vagy titkárnő, esetleg portás lehet, maximum kőműves – csak remélem, hogy nem ő egyedül építi fel a sportcsarnokot –, de mindenesetre igen jól dolgozik, mert a cég 2018-ban 174 350 000 Ft nettó árbevételt ért el.

A fenti 4 vezető közt találjuk Mészáros Lőrincnek, a Nemzet Gázszerelőjének mindhárom gyerekét:

1. ifj. Mészáros Lőrincet

talentisz_1.jpg

2. Homlok-Mészáros Ágnest

talentisz_2.jpg

3. dr. Mészáros Beatrixot

talentisz_3.jpg

✽ ✽ ✽

Hogy az esetleg majdan felépülő zajos multifunkcionális sport és rendezvény csarnok miatt a szomszédos ingatlanok értéke nő, avagy csökkenni fog azt én megítélni nem tudom, én biztos nem költöznék a szomszédságába. Abban azonban biztos vagyok, hogy az előre nem látható akadályok miatt a kivitelezés, építés ára tovább fog nőni, ha nem is az egekbe, de kerül, amibe kerül, 1-2 milliárddal, az biztos, ugyanis „Meggyőződésem: vissza kell adni a szavak hitelét. Mi csak olyat vállalunk, amit végre is tudunk hajtani.” (Riz Levente Hírhozó 2006. november).

vallalas.JPG

✽ ✽ ✽

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://celpontban.blog.hu/api/trackback/id/tr8715188320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása