CÉLPONTBAN

DEMSZKY KOMMENTEK DEMSZKYHEZ

2002. július 06. 11:31 - Kiss-Dobos László

"Mélyen elítélem és a budapestiek nevében visszautasítom a mai politikai akciót. Ez az előre eltervezett zavarkeltés jelentős károkat okozott a Budapesten élőknek és az itt dolgozóknak. A város tudatos megbénítását semmilyen körülmények között nem lehet elfogadni, hiszen a demokráciában számtalan más, eszköz is rendelkezésre áll a polgárok véleményének kinyilvánítására." - nyilatkozta Demszky Gábor főpolgármester, az 1990-es taxis blokádot politikailag is támogató SZDSZ vezető politikusa, a 2002. július 4-i hídfoglalás kapcsán.

"RENDBONTÓKAT VETTEK ŐRIZETBE"- idézte egy korabeli Népszabadság címét és cikkét Krassó György által jegyzett írás, a Demszky által kiadott ABC Tájékoztató 1983. márciusi számában. Úgy érezzük, hogy a talán időszerű lehet Demszky Gábornak feleleveníteni az ABC Tájékoztatóban megjelent cikket, ha nem is teljes terjedelmében, de részleteiben, már csak azért is mivel ennek előállításában aktívan részt vett. És hogy a kedves olvasó a régmúlt és jelen történéseit félre ne értse magyarázatokként Demszky Gábor ex-szamizdatkiadó és főpolgármester nyilatkozatának gondolataival, szavaival magyarázzuk. A többi pedig

no commentek:                                                                                                   

Népszabadság 1983.03.16 00:00:00

"RENDBONTÓKAT VETTEK ŐRIZETBE. Március 15-i nemzeti ünnepünkön a rendben lezajlott megemlékezések után Budapest belvárosában - a Váci utcában és környékén - az esti órákban, néhány száz felelőtlen személy nacionalista tüntetésre tett kísérletet. A csoportosulást szétoszlatták. A rend helyreállítása során igazoltatásra került sor, és a csoportosulás kezdeményezői közül 41 személyt a Budapesti Rendőr-főkapitányságra előállítottak."

                                                                                                         Válasz erre

Főpolgármester 2002.07.05 00:00:10

"Főpolgármesterként minden tőlem telhetőt megtettem és megteszek annak érdekében, hogy minél hamarabb helyreálljon a rend a fővárosban."

                                                                                                          Válasz erre

ABC tájékoztató 1983.03.00 00:00:20

"1972. március 15-én a Nemzeti Múzeum homlokzatán hatalmas transzparens: "Hűség a néphez, hűség a párthoz!" A "zavargások" a Petőfi téren kezdődnek. Különös ünnepség folyik itt: 1848-ról vajmi kevés szó esik, Darvas József a Történelmi EmIékbizottság 1942-es tüntetésének emlékére leplez le egy emléktáblát, az MSZMP budapesti pártbizottságának titkára "koszorúz", majd egy magas rangú szovjet katonatisztet üdvözölnek, és KISZ ifjúgárdistákat avatnak. A rendezők meglepetésére az összegyűlt fiataloknak mindez nem elég és ahelyett, hogy indulnának, 48-as dalokat kezdenek énekelni s csapatokba verődve a Batthyányi-örökmécseshez, és a Bem-szoborhoz vonulnak."

                                                                                                         Válasz erre

A taxis-blokádot támogató politikus 2002.07.05 00:00:30

"Semmilyen politikai érdek nem szolgálhatja a polgárok életének ellehetetlenítését. Ezért elvárom minden felelős politikustól, hogy határolódjon el a szélsőjobboldal szégyenteljes akciójától."

                                                                                                          Válasz erre

ABC tájékoztató 1983.03.00 00:00:40

"A rendőrök és civil ruhás nyomozók jobb ügyhöz méltó buzgalommal igyekeznek szétkergetni a tömeget, de nem járnak sikerrel, pedig most már folyamatosan állítják elő az V. kerületi kapitányságra az őrizettbe vetteket. A fiatalok ezután énekelve átvonulnak a Kossuth Lajos térre, majd az örökmécseshez, ahol egy Szalai nevű fiatalember így szól az egybegyűltekhez: "Menjetek haza és majd akkor tüntessetek, ha már tudjátok, mit akartok!" A rendőrök letartóztatják Szalait, aki aztán húsz hónap börtönt kap. Rátámadnak a rendőrök a fiatalokra a Roosevelt téren és a Bern téren is, és a város legkülönbözőbb pontjain igazoltatnak és vesznek őrizetbe kokárdás fiúkat és lányokat. Délután a Nemzeti Múzeum kertjében gyűltek össze a fiatalok és innen a Várba igyekeznek eljutni, gyalog vagy autóbusszal. A rendőrök - ki tudja miért? - úgy vélik, hogy ezt is meg kell akadályoznia."

                                                                                                         Válasz erre

Demszky a főpolgármester 2002.07.05 00:00:50

"Egyeztettem a belügyminiszter asszonnyal, aki megtette az általa szükségesnek ítélt lépéseket. Kértem Budapest rendőrfőkapitányát, hogy folyamatosan tájékoztasson a helyszínen történtekről. A mostani hídlezárás nem tekinthető polgári engedetlenségnek."

                                                                                                          Válasz erre

ABC tájékoztató 1983.03.00 00:01:00

"A rendőrségi fényképészek kameráival rendre megörökített kokárdás ifjak százszor szétoszlatott, mégis újra összeverődő csoportjai ezen a napon éppúgy hozzátartoznak a város "normális" képéhez, mint a gumibotos rendőrök."

                                                                                                         Válasz erre

Egy liberális politikus 2002.07.05 00:01:10

"Ez egy törvénytelen politikai provokáció. Törvénytelen, mert bejelentés nélkül, a jogszabályok áthágásával történt. A tiltakozás mindenkinek elidegeníthetetlen joga, de ennek megvannak a polgári eszközei. A szándékos károkozás nem ilyen."

                                                                                                         Válasz erre

ABC tájékoztató 1983.03.00 00:01:20

"Hat nappal később - a Tanácsköztársaság kikiáltásának évfordulóján újbalos jogászhallgatók vörös kokárdás tüntetést próbálnak szervezni. Ők sem járnak sokkal jobban: egyetemi tanulmányaikat fel kell függeszteniük."

                                                                                                         Válasz erre

Demszky Gábor újbalos egyetemi hallgató 2002.07.05 00:01:30

"Az, hogy velem mi történt, nekem mit mondtak a hídon, nem lényeges. Politikus vagyok, ezért többet kell elviselnem."

                                                                                                         Válasz erre

ABC tájékoztató 1983.03.00 00:01:40

"Különös, de a közvélemény hamarosan napirendre tért az események fölött, és voltak, akik a rendzavarásról, nacionalista uszításról szóló hivatalos híreszteléseknek is hitelt adtak. (...) Szakértő szociológusaink éppoly kevéssé vállalkoztak e "társadalmi tény" elemzésére, mint ahogyan ifjú liberálisaink és demokratáink sem fedezték fel benne a fiatalság lázadásának egyfajta "haladó hagyományát". A felejtésnek ezt a csodáját, az emlékezetnek ezt a totális elfojtását csupán egyetlen vonatkozásban tudta elérni eddig a hatalom: 56 októberével kapcsolatban."

                                                                                                         Válasz erre

Demszky 2002.07.05 00:01:50

"A budapesti polgároktól pedig azt kérem, hogy ha hasonló politikai provokációval találkoznak, őrizzék meg a méltóságukat, ne hagyják magukat provokálni. Budapest szabad város, ahol mindenki büszkén és nyíltan vállalhatja a véleményét, de ahol senkinek nincs joga másokat szabadságukban korlátozni."

                                                                                                         Válasz erre

ABC tájékoztató 1983.03.00 00:02:00

"Koszorúkat elhelyezett, szónoklatokat tartott ugyan a hatalom, de ugyanakkor szétküldte fegyvereseit, civil ruhás ügynökeit rendfenntartásra, megfigyelésre, jelentéstételre, ügyelt rá, nehogy más is megszólalhasson. És amikor mégis felhangzottak a meg nem rendelt dalok, amikor a kijelölt útvonalról letértek a márciusi forradalomra emlékezők, amikor jóvá nem hagyott kokárdák, zászlók és koszorúk tűntek fel, a skizofrénia hisztériába csapott át: lesújtottak a gumibotok, megteltek a rendőrségi cellák és folyosók, beindult a megtorló gépezet. És így kerültek a dolgok a maguk helyére."

                                                                                                         Válasz erre

A hídverő politikus 2002.07.05 00:02:10

"A budapesti polgároknak azonban nem kell és nem is szabad elviselniük, hogy bárki, bármilyen politikai célból megpróbálja megbénítani a város életét. Azt remélem, hogy akik a budapestieknek kárt okoztak, meg fogják azt téríteni. Meggyőződésem, hogy ebben a helyzetben mindenkinek, akinek a hídon útját állták joga van kártérítést követelni. De a hídfoglalóknál jóval súlyosabb felelősség terheli a történtekért mindazokat, akik a választások eredményének folyamatos megkérdőjelezésével keltik és fenntartják az emberekben a bizonytalanságot."

                                                                                                         Válasz erre

ABC tájékoztató 1983.03.00 00:02:20

Az idézet ABC Tájékoztató lapzártáját követően még beszámol egy olyan esetről, amely szerintük példa nélkül áll a 80-as évek budapesti szabad szó üldözéseinek történetében: "Két közlekedési rendőr csőre töltött pisztollyal kényszerítette Demszky Gábort és Rajk Lászlót a táskájukban levő kéziratok átadására."

                                                                                                         Válasz erre

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://celpontban.blog.hu/api/trackback/id/tr12564591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása