CÉLPONTBAN

AMERIKA MEGRENDÜLT

2017. május 05. 17:37 - Kiss-Dobos László

Quem Deus perdere vult, dementat prius

Salamon oszlopai

salamon.gif

Múlt hét kedden Amerika megrendült. A nagyhatalmi sérthetetlenség elbizakodottságában elő társadalom megrettent. Az összelopott gazdaság technikai fölényének hamis biztonsága félelemmé lett. Az Egyesült Államok megismerte azt a pusztulást és félelmet, amit ez eddig csak ő okozott másoknak. A támadásban megsemmisült Jákin és ledőlt a Boáz. (1 Kir. 7.21) Amerika egy kis ízelítőt kapott Drezdából, és a világ meggyászolta. Megismerte Hirosima és Nagaszaki rettenetét. És a világ államai félárbocra eresztették az állami lobogókat. Az ötszögletű erőd éppúgy lángolt, mint a Vietnam rizst termelőparasztjaira ledobott napalm. És a világ elénekelte az amerikai himnuszt. Váratlan volt ez a támadás. Váratlan, mint Granada lerohanása.

Susan Sontag amerikai írónő szerint a washingtoni kormányzat eredendően magának köszönheti a keddi brutális merényleteket, állítja az amerikai írónő a Frankfurter Allgemeine Zeitung szombati számában. »Hol marad annak beismerése, hogy itt nem a civilizáció, a szabad világ és az emberiség ellen intézett gyáva támadásról van szó, hanem az Egyesült Államok, a világ egyetlen önjelölt szuperhatalma elleni akciókról? Egy támadásról, amely következménye az Egyesült Államok politikájának, cselekedeteinek és érdekeinek?« – kérdezi a 68 éves írónő. (NOL -2001.09.15) Eközben a magyar politikusok a kommunista időket idéző sűrű talpnyalással (a nagy Szovjetunó helyett most USA), az egész emberiséget ért támadásnak nevezik az eseményeket (dr. Martonyi János). Mintha az egész emberiség lenne az és nem Amerika, aki már nem tud mit kezdeni a spekulációs és virtuális pénzével, de nem megtagadja a Kiotói Egyezmény aláírását. Mintha az egész emberiség lenne az és nem Amerika, aki nem akar se bocsánatot kérni, se kártalanítani a több évszázados rabszolgatartásért. Végtére is csak marhavagonban szállítani embertelenség, hajókon nem. Csak a III. birodalom gyáraiban és munkatáboraiban sérti az emberi méltóságot a kényszermunka. Az amerikai gyapotföldeken nem. És amikor a civil szervezetek Durbenben elítélik Izrael államot annak apartheid politikája miatt, akkor nem Amerika az, hanem az egész emberiség az, aki még egy pillanatig sem töpreng el azon, hogy azoknak esetleg igaza lehet. És Izrael valóban apartheid állam. Észak-Korea és Irak nem tarthat tömegpusztító fegyvert, mert ha ezzel próbálkozna az USA összeráncolja szemöldökét és dádát ad. Izrael természetesen tarthat. Ha Irak nem hajtja végre az ENSZ határozatát, az USA sivatagi forgószelet támaszt ellene. Izrael az, más. Bár igaz, de 1947 óta egyetlen egy ENSZ határozatot sem tartott be. Az FBI a támadást követő harmadik napon, ötven főben jelölte meg a támadásban közvetlenül, vagy közvetve résztvevők létszámát. Ezek közül számosan már hónapokkal előbb állítólag az Államokban éltek. De az előkészületekről semmi sem szivárgott ki. Nem tudott róla semmit a CIA. És nem adott róla át információt a Moszad sem. A világot behálózó elektromos fülek süketek voltak. A Nagy Testvér világot behálózó elektronikája, amely még a szellentést is meghallja most süket maradt. De az a Moszad arabnak álcázott ügynökei is némák maradtak. Ezt az amerikai hatóságok is megerősítették, amikor bevallották, hogy a titkosszolgálatoknak nem voltak olyan előzetes információik, hogy küszöbön áll egy ilyen nagyszabású terrortámadás.

wtc1.jpg

 

✦ ✦ ✦

Az első számú közellenség

Az események furcsa menete furcsa és meghökkentő ellentmondással rendelkezik. Míg az események előtt az információ a nullával egyenértékű, addig az események után váratlan és gyors, meglepően pontos információ áradat indul meg. A támadást követően, szinte azonnal a Nagy Testvér fülei váratlanul kinyíltak és titkosszolgálatoknak sikerült lehallgatniuk Oszama bin Laden »terroristavezér« híveinek telefonbeszélgetéseit, amelyek során a New York-i és washingtoni merényletek következményeit tárgyalták meg. (MTI. 2001. 09. 12., szerda 10:58) A ledőlt felhőoszlopok pora még le sem ülepedett, amikor máris megindult a bűnbak keresés. Azaz, hogy keresni se kellett, csak megnevezni: minden gyanú Oszama bin Ladenhez vezet.

Szegény Amerika. Politikusai, akik a nagyhatalmi politizálásuktól elvakultak, állandó saját melléfogásaikkal kénytelenek szembesülni. Amikor elegük lett Batista kubai diktátorból, támogatni kezdtek egy fiatal kubai ügyvédet, aki 1959-re át is vette és azóta is őrzi az Amerika ellenes hatalmat. 1979-ben a CIA kiképezett egy gazdag szaúd-arábiai forradalmárt és szabadságharcost Pakisztánban, hogy harcoljon az Afganisztánt megszálló Vörös hadsereg ellen. Amikor pedig az iráni nép úgy döntött, hogy elege van az amerikai kulturálatlanságból, és a saját identitása, kultúrája és hagyományai alapján akar élni, Washington szinte mindennel ellátta Szaddám Huszeint, hogy háborúzhasson az Irán ellen. Az USA által átadott tömegpusztító fegyvereket még a mai napig sem találták meg Irakban. Pedig ott vannak, és hogy ott vannak azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy az amcsik égre és földre keresi, hogy visszaszerezhessék A támadás után még nem telt el 24 óra sem, amikor kedden este Orrin Hatch, Utah állam szenátora újságíróknak beszámolt arról, hogy a titkosszolgálatok rendelkeznek olyan lehallgatott telefonbeszélgetésekkel, amelyeket az Afganisztánban rejtőzködő terroristavezér emberei folytattak, gratulálva egymásnak a két célpont megsemmisítéséhez. Hatch állítása szerint legalább az egyik gépeltérítőnek köze van a világ első számú terroristájaként számon tartott Oszama bin Ladenhez. (MTI. 2001. 09. 12., szerda 10:58)

De más is utal arra, hogy bin Laden volt a támadás kitervelője és irányítója. Erre nézve John Ashcroft amerikai igazságügyi miniszter – figyelemmel az ártatlanság vélelme általános érvényű jogi követelményére – az alábbi bizonyítékokat szolgáltatta: kis csoportok indítottak támadást, a csoportok vezetői az utolsó pillanatban érkeztek, a logisztikai támogatást helyi szimpatizánsok segítségével oldották meg. (Index: 2001.09.14. péntek 6:53) Ha csak kötekedni szeretnék az USA miniszterével, akkor azt mondhatnám, hogy ennek a három ismérvnek az alapján akár az USA hadseregét is vádolni lehetne. Ugyanakkor sokkal fontosabb az, hogy honnan tudja az FBI, hogy ki mikor érkezett a repülőtérre, és hogy kik voltak a csoport vezetői. Ugyan is, amint az köztudott, a támadások végrehajtói a támadások során az életüket vesztették. Ők erre nézve információt nem adhattak. De ha ők nem, akkor kik?

✦ ✦ ✦

A nyomozás

Az FBI nyomozói már az elkövetést követő órákban azonosították a négy eltérített utasszállító pilótáit. A terroristák valószínűleg egy előre megbeszélt jelre kezdték akcióikat, de nem tudtak egymásról, nehogy lebuktassák a többieket, ha valamelyiküket elkapják. Azt is kiderítették, hogy egy-egy gépen három-öt terrorista volt, és két géprabló hajón érkezett az Egyesült Államokba Kanadából. De azt is kiderítették, hogy hét terrorista repülőjegyét ugyanazzal a hitelkártyával vásárolták. Ugyanakkor a hitelkártya "egy tanú"-é volt és nem a terroristáké. (Index: 2001. 09. 14. péntek 6:53) Ismét egy nyitott kérdés. Vajon honnan tudják az FBI nyomozói, hogy a meghalt támadók ismerték-e egymást, vagy sem? Megbeszélek egy jelet, vagy sem? Ki adott erre nézve információt?

A nyomozók a terrortámadások utáni órákban autókat és lakásokat vizsgáltak át a keleti parton, New Yorkban több búcsúlevelet is találtak, melyeket a gépeltérítők hagytak szüleiknek. (Index: 2001. 09. 14. péntek 6:53) Hát mit mondjak: feltűnő gyorsasággal találták meg a feltételezett tettesek lakásait abban az Amerikában, ahol nincs személyi igazolvány és kötelező lakcím bejelentés.

A bostoni Logan nemzetközi repülőtérnél találtak egy gépkocsit, amelyben arab nyelvű pilótaképző könyveket találtak. A hatóságok azonnal azonosították az autó utasait: öt arab férfit. A gyanús járműre egy "szemtanú" hívta fel a hatóság figyelmét, aki látta, amint az arab férfiak leparkolják a járművet. A Boston Herald már kedden azt írta, hogy a férfiak közül két testvér útlevele, az Egyesült Arab Emírségekből származik. Közülük az egyik kiképzett pilóta volt. Az újság beszámolt arról is: a hatóságok azt gyanítják, hogy e két testvér részt vett annak a járatának eltérítésében, amelyik a Világkereskedelmi Központ déli tornyába (Jákim) csapódott.

Érdekes ellentmondás, hogy az egyik állítás szerint a csoport tagjai konspirációs okokból nem ismerték egymást, és ennek ellenére mind az öten ugyanabban a gépkocsiban érkeztek a repülőtérre. Ugyan csak érdekes, hogy a szövetségi nyomozók még szerdán gyanúsítottak egy szaúdi illetőségű és testvéreknek tartott Amir és Adnan Bukharit. Később kiderült, hogy a két férfi vezetékneve azonos, de nem testvérek. Amirt ugyan kihallgatták, de már nem gyanúsítják. Vélhetően az ő lopott irataival béreltek autót a gépeltérítők. Adnan tavaly egy kis repülőgéppel lezuhant és meghalt. De ha a támadás résztvevői lopott iratokkal béreltek autót és lopott hitelkártyával fizettek a repülőjegyekért, valamint a becsapódások során elfüstölögtek, honnan és hogyan lehetett ilyen gyorsan megállapítani személyazonosságukat.

Az információk szerint bin Laden rendkívül ügyesen ötvözi a legmodernebb és a tizenkilencedik századi kommunikációs technikákat, már évek óta nem használ műholdas mobiltelefont, futárjai gyalogosan viszik üzeneteit biztonságos távolságba, onnét továbbítják természetesen mindig titkosítva. Bin Laden és csapata folyton mozgásban van, az amerikai titkosszolgálatok szerint néhány napnál tovább nem marad egy helyszínen. Tartózkodási helyét ezért lehetetlen, illetve nagyon nehéz meghatározni. Amint az amerikai titkos szolgálatok is elismerik bin Laden ismeri a korszerű konspirációs szabályokat és ezek betartására súlyt fektet. De ha ez igaz, már pediglen miért kételkednénk a CIA tény megállapításaiban – ők képezték ki – feltűnő, hogy állítólagos emberei annyi beazonosítható nyomot hagynak maguk után, hogy azok órák alatt elvezetnek bin Ladenhez.

Péntekre – 72 óra után – már sikerült teljesen azonosítani az elkövetőket. Az azonosított 18 elkövető között van Mohammed Atta és Marwan Yousef Alshehhi is, akik az Egyesült Arab Emirátusban kiállított útlevéllel rendelkeztek. Walid al-Shehri és Ahmed al-Haznawi pedig szaúdi útlevelekkel rendelkezett. Az akciót megszervező fő csoport feltehetőleg egy egyiptomi radikális iszlamista szervezet, az Iszlám Dzsihád. Hasonló néven a megszállt palesztin területeken is működik egy csoport. Az egyiptomi csoport vezetője feltehetőleg Oszama bin Ladenhez, a szaúdi terroristavezérhez közel álló személy. Az AFP hírügynökség egyiptomi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy bin Laden szervezete szoros kapcsolatban állt két egyiptomi fundamentalista szervezettel is. A »szoros kapcsolat« és a »közel álló személy« kifejezéseket azzal bizonyítják, hogy bin Laden »arra kérte fel Dzsamáa Iszlámija és a Dzsihád elnevezésű csoportokat, hogy forduljanak Amerika és Izrael ellen.«

Ez is kérdéses, hogy ki milyen szervezethez tartozik. Ezek a terrorizmussal vádolt szervezetek ezek szerint igazolványokat állítanak ki tagjaiknak, akik ezeket magukkal viszik, és bár egyfelől gondosan konspirálnak a lebukás elkerülése érdekében, ugyanakkor ezeket a fontos »iratokat« hátrahagyják. Avagy az Interpol esetleg a CIA, vagy a FBI rendelkezik a világ valamennyi »terrorista« szervezetének a teljes tagnyilvántartásával? Hogy lehet az, hogy amíg a »terroristák« a merénylet előtt tökéletesen konspiráltak, másrészről túl sok árulkodó nyomot hagytak maguk után.

✦ ✦ ✦

Kinek az érdeke?

Egyöntetű a megállapítás, hogy a merénylet nem használt a palesztinoknak, és nem használt a palesztinokat támogató arab-muszlin világnak. Az is megállapítható, hogy ugyanakkor rövid és hosszú távon is használt Izraelnek. Susan Sontag számára egyértelmű, hogy az Egyesült Államok egykori, jelenlegi és jövendő vezetői – a média készséges támogatásával – úgy döntöttek: nem közölnek túl sok részletet a valódi helyzetről a nyilvánossággal. »Egykoron megvetettük a szovjet pártkongresszusok egyhangú tapssal fogadott, öntelt közhelyeit. Az utóbbi napokban a csaknem minden politikus és kommentátor szájából elhangzott jámborkodó és a valóságot eltorzító szólamok méltatlanok egy demokráciához.« – írja. »A politikai vezetők azt sulykolják az amerikai lakosság fejébe, hogy minden rendben van, vagy legalábbis rendbe fog jönni, Amerika nem fél. Alaposan el kell majd gondolkodni a titkosszolgálatok kolosszális csődjéről, az amerikai külpolitika jövőjéről (elsősorban a Közel-Keletet illetően) és országunk ésszerű katonai védelmének programjáról.« – folytatja Sontag.

Sajnos vele ellentétben G. Bush elnök harcias húrokat penget. Úgy tűnik, hogy Amerika nem tud kikeveredni a 22-es csapdából, immár sem belpolitikailag, sem nagyhatalmi ambíciói miatt, nem hagyhatja az esetet válasz nélkül. Még akkor sem, ha nem tudja bizonyítani állításait. Ahhoz, hogy állampolgárait kielégítse, hogy a nagyhatalmi státuszán keletkezett csorbát kiköszörülje bűnbakot fog megnevezni. Az igazság keresése itt mellékes szempont. Sontag nyíltan a tömegek manipulálásával vádolja az Egyesült Államok vezetőit. Szerinte azt a fajta demokratikus politikát, amely többszólamúságot és ellentmondást eredményez, és nyíltságra ösztönöz, felváltotta a pszichoterápia. »Gyászoljunk együtt, de ne adjuk meg magunkat kollektíven az ostobaságnak. Egy csipetnyi történelmi tudat segíthet nekünk abban, hogy megértsük a történteket és a jövendőt. Folyvást azt halljuk, hogy Amerika erős, ám számomra ez nem vigasz. Ki is vonhatná kétségbe Amerika erejét? csakhogy Amerikának nem csupán erősnek kell lennie.« Minden bűnüldözés alapja, meg vizsgálni, kinek származott előnye, kinek volt érdeke a cselekmény elkövetése. Miért van az, hogy hirtelen csak úgy özönlik az információ? És vajon kiktől? Épp ezért kell megkérdezni, hogy vizsgálta-e, vizsgálja-e az FBI és az Interpol a haszonhúzó Izrael szerepét? Ha nem, akkor miért nem? Ha vizsgálná, és esetleg bebizonyosodnék a Moszad hallgatólagos (bűnpártoló), vagy aktív szerepe az ügyben, akkor vajon Amerika megtorolná-e Izraelen a sérelmet? És ha nem, akkor miért nem?

✦ ✦ ✦

Akit az Isten el akar veszejteni, annak elébb az eszét veszi el

»Amerika háborúban áll.« – jelentette be az elnök. De Amerika ezt a háborút el fogja veszíteni. Egy államnak más államok ellen lehet háborúzni. Emberek ellen azonban nem. Verébre nem szokás ágyúval lődözni. Különösen nem olyan emberek ellen, akik akár életük feláldozása árán is képesek küzdeni meggyőződésükért. A mai világban egyes népeknek nem ad más lehetőséget a világ. Kavicsokkal nem lehet tankok és lopakodók ellen eredményesen harcolni. »Az Egyesült Államok felkutatja és megbünteti a tetteseket.« – mondja az elnök. Pedig a bosszú csak újabb bosszút szül. A biológiai fegyverek korában a gyilkoláshoz nem kell fegyver, sem utasszállító repülőgép. Egy ellenőrizhetetlen kis fiola embermilliókat irthat ki. Hrisztódulosz a görög ortodox egyház feje Isten haragját látja az Amerikát ért terrortámadásban. »Akik bölcsnek és erősnek hitték magukat, megmutatták, hogy gyengék és esztelenek.« Majd így folytatta a főpap: »Természetesen a tragédia ártatlan áldozatai nem tehetnek semmiről, de a tisztségviselőknek és a hatalom birtokosainak rá kell döbbennie, hogy nem vehetik semmibe az isteni és emberi igazságot.«

wtc3.jpg

✦ ✦ ✦

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://celpontban.blog.hu/api/trackback/id/tr7212482389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása