CÉLPONTBAN

A TARKA MAGYAR 2018

2018. július 08. 04:29 - Kiss-Dobos László

A tarka magyar zoológusok szerint egy új globális szarvasmarha-fajta. Elképzelhető, hogy a XIX. század végén kitenyésztett magyar tarka mintájára hozták létre, csakhogy – míg ez utóbbi igen jól tejelő fajta volt – , a tarka magyar egyáltalán nem tejel.

mt3.jpg

Mindenesetre a XIX. század végén még bölcsebbek lehettek elődeink, mert egy 1884. évi törvénycikk szerint meghatározták, hogy mely fajtákat hol lehet tartani és tenyészteni. Ezáltal elkerülték az egyes fajták minőségromlást okozó kereszteződését.

 

bika.jpegA mezőgazdasági szakemberek ugyanakkor figyelmeztettek arra, hogy a hazai tej alacsony felvásárlása miatt elsősorban a rossz tejelésű, de húsmarhának sem megfelelő tarka magyar fajta kerülhet levágásra. A tarka magyar tenyésztői és tartói ezért július 7-én végighajtják az Andrássy úton tenyészetüket, felhívva a társadalom figyelmét arra, hogy a tarka magyar is csak egy állat.

 

A végigterelt marhák bőgése egy gyermekdalra fog emlékeztetni, miszerint boci-boci tarka, se füle, se farka. A szarvasmarhákat terelők között ott volt Lendvai Ildikó is - terelgeti nyáját -, állítólag egy kolomppal a nyakában. Ő lesz a főkolompos.

 

lendvay.jpgEzek következtében megérthetjük, mért nevezte a magyar tarkát a szakirodalom - bizonyára nem véletlenül - pirostarkának is.

 

✽ ✽ ✽

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://celpontban.blog.hu/api/trackback/id/tr9414099915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása