CÉLPONTBAN

A BENCSIK JELENSÉG

2019. július 13. 19:25 - Kiss-Dobos László

Az 1951-ben született Bencsik András élete során sok mezt váltott. 1990-ben MDF, majd MIÉP, JOBBIK szimpatizáns lett, még a Fidesz által elítélt Magyar Gárda megalakulásában is részes volt. Végül kikötött a szintén sok mezt váltott Fidesznél.

bencsik_andras_vona_gabor.jpg

1990 előtt azonban teljesen másfelé orientálódott. Többek között fizetett munkatársa volt a Haditechnikai Szemlének (a Honvédelmi Minisztérium szakfolyóirata), a Somogyi Néplapnak (a Somogy megyei MSZMP Bizottság lapja), a Népszavának, (az MSZOSZ lapja) és 1970-től a Népszabadságnak, ami az MSZMP központi lapja, a Párt szócsöve volt.

A Népszabadság 1986. október 17-i számába írt, „Érzelmi kötődés” című cikkében a Magyar-Szovjet Baráti Társaságról és a magyar fiatalok szovjetbarát ideológiai nevelésének fontosságát hangsúlyozta ki, kellő bencsiki lelkesedéssel: „Kortól, érdeklődéstől függően lehet és kell megtalálni azokat a módozatokat, amelyek a két nép kapcsolatainak hagyományait az ifjúság körében tovább gazdagítják.”

erzelmi_kotodes.jpg

Egy héttel később mi viszont az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc áldozataira, többek között a 18 évesen felakasztott Mansfeld Péterre emlékeztünk. Lehet, hogy Bencsik szerint ez az akasztás is a két nép kapcsolatainak hagyományait gazdagította az ifjúság körében?

A párt központi lapjához nem kerülhetett be akárki. Annak, aki odakerült megbízható kádernek kellett lenni, alaposan utána néztek és személyéről nem kisebb emberek, mint az MSZMP KB háromfős titkársága: Kádár János, Acél György, Pullai Árpád, akkori KB titkárok döntöttek.

A személyéről szóló döntésük időpontja az MSZMP KB titkárságának tárgyalási anyagában fent maradt: 1970. május 25-e.

mszmp_titkarsag_1970_05_25.jpg

 

✽ ✽ ✽

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://celpontban.blog.hu/api/trackback/id/tr8714945286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2022.10.04. 13:17:00

"Fidesz által elítélt Magyar Gárda "

elinte támogatták, emlékszem simicskóra aki nagyon pártolta a civil katonai alakulatokat a híradóban, egyenruhát is ők tervezték
süti beállítások módosítása